Mozaik

Ritka növényfajok palántáit ültették el a Peszéri-erdőben

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
A nemzeti park munkatársai növényeket vetnek és ültetnek ki a természetes élőhelyekre.  

Homoki élőhelyek 35 ritka növényfajának egyedeit ültették ki a természetbe – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága. A fiatal növények a tisztásokra az erdei élőhelyek fajgazdagságának növelése céljából kerültek ki.

A természetvédelem egyik fontos feladata a sérült élőhelyek helyreállítása, azok fajgazdagságának javítása.

Sok gondot okoz a szakembereknek, hogy számos növényfajnak nincs a közelben olyan állománya, amelyből kiindulva bekövetkezhetne egy-egy területen a fajok betelepülése. Ezt a problémát a rossz terjedőképességű növényfajok célzott bevitelével orvosolják.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága

A Peszéri-erdő frissen létrehozott tisztásaira 35, a Kiskunság homoki élőhelyeire jellemző növényfaj mintegy 220 egyedét ültették ki. A ritka tövek a számukra megfelelő termőhelyekre kerültek (nyílt homokpusztagyep – homoki sztyepprét – rétsztyepp).

A Peszéri-erdő újonnan kialakított tisztásain a magtermő állományokkal fajgazdagabbá teszik a rákosi vipera élőhelyeit. A magok egy részét minden évben kertészeti körülmények között vetik el és nevelnek ki azokból palántákat.

A gondozott, erős, fejlett növények sem vesznek kárba, kiültetésükkel tovább növelhetők a fajok hosszútávú megtelepedési esélyei a helyreállítandó területeken.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A természetvédők a 2021-ben kiültetett 35 faj közül 23-nak találták meg tavaly a vitális egyedeit. Többek között barázdált csenkesz (Festuca rupicola), mezei zsálya (Salvia pratensis) és hasznos tisztesfű (Stachys recta) példányokra bukkantak.

Kapcsolódó
Másfélmillió fát ültettek el tavaly Magyarország nemzeti parkjai
A faültetés nagyon fontos, olyan, mintha minden egyes fa ültetésével megnövelnénk a Föld tüdejét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik