Mozaik

Gigavarangyra bukkantak Ausztráliában

2,7 kilogrammot nyom a „kicsike”.

Gigantikus, 2,7 kilogrammos óriásvarangyot, más néven agavarangyot (Bufo marinus) találtak ausztrál vadőrök a queenslandi Conway Nemzeti Parkban.

Az óriási példány könnyen lehet akár világrekorder is, mivel a Guinness rekordok könyve szerint a nádvarangyként is emlegetett kétéltűek átlagos súlya 450 gramm. Jelenleg egy 1991-ben Svédországban talált varangy tartja a súlyrekordot 2,65 kilóval.

Az óriási nádvarangyot felfedező vadőr, Kylee Gray elmondta, hogy egy kígyó siklott át előttük az úton, azért álltak meg a járművükkel. Ám mikor kiszállt a kocsiból, a lába előtt megpillantotta a hatalmas varangyot. Mint a Queensland Environment folyóiratban pénteken közölt cikkben mesélte, alig hitte el, hogy milyen nagy és nehéz, mikor felvette. A ritka példányt elaltatták.

A “toadzillának” (a toad, magyarul varangy és a godzilla szó összetételével) elnevezett varangy valószínűleg nőstény volt. A Queenslandi Múzeum szeretné a példányt megtartani.

A nádvarangyot 1935-ben telepítették be Ausztráliába, hogy a cukornádat pusztító bogaraknak természetes ellensége legyen. Az invazív, mérgező kétéltű azonban, amely a rovarokat és kisemlősöket is megeszi, túlságosan elszaporodott.

Kapcsolódó
Undorító állat hírében áll, de az év kétéltűje a legkevésbé sem szolgált rá erre
2021-ben hazánk egyik leggyakoribb békáját választották erre a címre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik