Mozaik

Vármegyebérlet, országbérlet – így működnek majd az új bérlettípusok

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Május elsejétől minden eddiginél kedvezőbb bérletrendszer használatával teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybevételével – közölte a honlapján a MÁV.

Az új vármegye- és országbérlet-konstrukció révén az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók. Ezáltal csökkenthetnek az utazók közlekedési költségei, javulnak a vidéki mobilitási lehetőségek és az életminőség, ezáltal pedig azt várják, hogy népszerűbbé válik majd a környezetbarát kötöttpályás és az autóbuszos közlekedés.

A teljesárú vármegyebérletet 9450 forintért lehet majd megvásárolni várhatóan április utolsó hetétől, az országbérlet ennek duplájába fog kerülni. A tanulók mindkettő esetében 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe, 945 forintért tudnak majd utazni.

Az új típusú bérletekkel az utazók a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatait korlátlanul használhatják majd a bérleten feltüntetett területen. Elérhetők a MÁV applikációján keresztül, a pénztárakban és automatákban, illetve a Volánbusz járatainak fedélzetén is.

Akik utazásaik során rendszeresen átlépik a vármegyehatárt, 2 vármegyebérlet áráért az ország egész területére érvényes országbérletet vásárolhatnak. A 30 napos teljesárú országbérlet 18900 forintba fog kerülni. Kétezer-ötszáz forinttal olcsóbban lesz megvásárolható, mint jelenleg a 30 kilométerre érvényes bérlet. A tanulók ezt a bérletfajtát választva is igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt, így 1890 forintért – nagyjából egy vidéki mozi normál jegyének áráért – szinte bárhová eljuthatnak az országban a diákok kötöttpályán vagy a Volánbusszal.

A vármegyebérlet és az országbérlet nem vehető igénybe helyjegyköteles vonatokon, 1. osztályon, továbbá a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain sem. A Pest vármegyei bérlet illetve az országbérlet a BKK járatain sem érvényes, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni.

A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók, így vármegyebérlet esetében  mintegy 1300, országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva. A munkáltatók, kis- és középvállalkozások utaztatási költségei is csökkennek az új bérletkonstrukció révén.

A bérlet rugalmassága a szabadidős célú felhasználásnak is kedvez, így azt várják tőle, hogy pozitív hatása lesz a belföldi turizmusra és vendéglátásra is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik