Mozaik

Ritkán látható csodát láthatunk ma este az égen

Szabad szemmel is jól látható látványos bolygóegyüttállást figyelhetünk meg.

Egyszerre három égitest: a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető meg az égbolton február 22-én alkonyat után, tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Este hat óra körül különösen esztétikus hármas együttállásban gyönyörködhetünk: a bő kétnapos, vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogja majd közre

– írták a közleményben.

Az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, elég, ha a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé tekintünk.

Február 21-én 18 óra körül már megfigyelhető volt az égi hármas, de más felállásban: a hajszálvékony holdsarló felett ragyogott a Vénusz, felette pedig a Jupiter.

A Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag február 22-én közel hússzor fényesebb lesz, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz – természetesen a Nap után. Emellett a Jupiter a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja az esti égboltot.

stellarium.org

Az égitestek együttállásáról és annak megfigyeléséről részletes blogbejegyzés olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló Univerzum hírei blogoldalon.

Kapcsolódó
Lefotózták az 50 ezer éve nem látott üstököst a Bükkből
A Bükki Csillagda munkatársa pillantotta meg az éjszakai égbolton.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik