Mozaik

Napokon belül ezer éve nem látott égi csoda következik

Pixabay
Pixabay
Legközelebb 2492. áprilisában lesz ilyen.

A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán közzétett cikk szerint amennyiben június 17-28. között hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik majd: egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz.

Június 22-én hajnali 3 óra 50 perckor a bolygók és a Hold helyzete a keleti horizont felett (bekarikázva a szabad szemmel nem látható bolygók pozíciója) – Kép forrása: Svabhegyicsillagvizsgalo.hu

Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor.

A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa, és legközelebb 2492. áprilisában lesz lehetőség a megfigyelésére.

Az említett bolygók mellett, további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg.

Kapcsolódó
Különleges égi fény ragyogott éjjel az ország felett
A vékony fátyolfelhőzeten megtörő fény játéka ez.

Ez a sor szinte egész júniusban látható, a Merkúr azonban csak a hó második felében csatlakozik a “bolygóvonathoz”.

Mint írják, az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen. A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt.

Aki szabad szemmel és binokulárral szeretné megfigyelni a bolygókat, érdemes még szinte teljes sötétségben, 3 óra körül elkezdenie. Ekkor a Neptunuszt és az Uránuszt is megtalálhatja még binokulárral.

Az együttállás 3 óra 30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget. A cikk szerint azonban mindenképp érdemes 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson.

Kapcsolódó
Hasonló égi jelenséget 60 év múlva láthatunk
Ritkaságot tartogat december: ilyen csillagászati jelenség nem volt a 18. század óta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik