Mozaik

Veszett róka verekedett egy kutyával Szabolcsban

Pixabay
Pixabay
A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszabecs község területén ejtették el.

A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be – írta meg közleményében a Nébih.

Február 21-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszabecs községben  megjelent egy róka, ami egy udvarba betérve verekedni kezdett az ott lévő kutyával. A tulajdonos által ártalmatlanított rókánál a Nébih laboratóriuma veszettséggel való fertőzöttséget állapított meg. Az esetről, annak részleteiről a Nébih azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih a tavaly ősszel észlelt veszett róka és veszett kóbor kutya egyedek miatt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elrendelt intézkedéseket a Nébih mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Ezt kell tenni, ha gyanúsan viselkedik egy állat

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, kérjük haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)! A betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről további információk olvashatók a Nébih tematikus honlapján, a www.veszettsegmentesites.hu oldalon.

A tavalyi négy igazolt veszettségeset után idén ez az első. A szakemberek véleménye szerint a betegség bejutása természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása által történt, mivel valamennyi eset az ukrán határtól számított 10 kilométeren belül volt.

Ukrajna állategészségügyi hatósága a háború miatt tavaly nem tudta végrehajtani a rókaállomány immunizálási programját, így az ukrán határ menti térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat.

Fontos tudni, hogy a  veszettséggel megfertőződött, idegrendszeri tünetekben szenvedő, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, és a fertőzést továbbadhatják.  A  vírus az emberre is veszélyes, ezért a veszettség elleni védekezés a házi- és vadállatokban az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Kapcsolódó
Veszett kutyát lőttek ki egy szabolcsi faluban
A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik