Virágzó vidékünk

Újabb veszett rókát lőttek ki Szabolcsban

Getty Images
Getty Images
Ez már az idei negyedik igazolt eset.

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy rókánál. Az állatot a rendszeres monitoring program keretében lőtték ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett a múlt héten – írták a honlapjukon.

2022. november 20-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett, diagnosztikai célból lőttek ki egy rókát a helyi vadásztársaság szakemberei. A Nébih által elvégzett vizsgálat alapján a róka veszettséggel való fertőzöttségét állapították meg.

A veszett vadállatot a vírustól eddig mentes vadgazdálkodási egységben lőtték ki, de közel ahhoz a területhez, ahol idén szeptemberben számos járványügyi intézkedés, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih egy veszett róka miatt.

A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

A Nébih az újonnan érintett vadgazdálkodási egységekben is elrendelte a szükséges járványügyi intézkedéseket, fenntartva ezek mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében korábban elrendelt intézkedéseket. Ezek addig maradnak érvényben, amíg a járványügyi helyzet szükségessé teszi azt.

Magyarországon 2017 óta nem azonosítottak veszett állatot, azonban 2022-ben ez már a negyedik igazolt eset. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Valamennyi eset az ukrán határtól számított 10 kilométeren belül történt. Azért is magasabb a korábbinál ebben a térségben a járványügyi kockázat, mert a háború miatt Ukrajna állategészségügyi hatósága nem tudta végrehajtani a rókaállományban végzett immunizálási programját.

A veszett állatok nagy távolságot megtehetnek és a fertőzést nagy területen továbbadhatják. Mivel a vírus az emberre is veszélyes, a veszettség elleni védekezés a házi- és vadállatokban az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Kapcsolódó
Veszett kutyát lőttek ki egy szabolcsi faluban
A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik