Mozaik

Vizsla méretű róka rendezett vérengzést Győrújbaráton

Getty Images
Getty Images

Győr gyárvárosi részén is sűrűn látnak rókát, de Győrújbaráton az elmúlt időszakban kárt is okozott egy vörös bundás: a Kisalföld információi szerint 14 tyúk járt eddig pórul.

A lap azt írja, a kár több tízezer forint.

A szomszédság elmondása alapján a százhúsz centiméter magas kerítésen gond nélkül átugrott a vizsla méretű róka.

Nagy Ákos hivatásos vadász a Kisalföld megkeresésére arról beszélt, valószínűleg a példány a vastag bundája miatt tűnhet nagyobbnak, és a hegy felől érkezhetett. Ha ilyen szemtelen, hogy délelőtt is látták az egyébként éjszakai ragadozót, akkor valószínű, hogy a közelben nőtt fel. Azonban nem nagyon van mit tenni ellene.

Gyérítést csak külterületen végezhetünk, így belterületen nem is felelünk az általa okozott kárért. Ha tudunk, segítünk, de szinte lehetetlen csapdával megfogni, mert valóban ravasz. Az élve fogó csapdák nem hatékonyak ellene, amelyik pedig elpusztítaná, azt nem lehet használni lakott területen

– fogalmazott.

A mérete és színe miatt a győrújbaráti szomszédságban felmerült, hogy esetleg nem is rókáról, hanem aranysakálról lehet szó, de ezt a vadállománnyal foglalkozó szakember kizárta.

Egyrészt, mert nem szereti az emberi környezetet, nem urbanizálódott úgy, mint a róka. Másrészt bár egyet-egyet minden évben lövünk a falu környékén, de itt élő populációja nincs, inkább a gönyűi ártérben élők vetődhetnek erre. Az aranysakál csak éjjel mozog. A róka hozzászokott az emberi környezethez, tud a közelben kotorékot ásni, kukát borogatni. Az évnek ebben a szakában választják le a családban a fiatal rókákat, amik felnőnek így őszre, és új helyet és párt keresnek maguknak

– közölte.

Annyit tehet a lakó, hogy a régi falusi baromfiudvarokhoz hasonlóan tart egy zárható, emelt vagy aláásás ellen védett részt, ahova éjszakára becsukja a szárnyasokat. Nagy Ákos ugyanakkor eloszlatta a félelmeket: nem véletlenül nem szokás errefelé veszettség ellen vakcinázni, a környező pár megyében nagyon rég nem fordult elő veszettség, ettől nem kell félni.

Kapcsolódó
Pöttyös vörös rókát ejtettek el Árpádhalmon
Különleges vörös rókát ejtettek el Árpádhalom közelében.
Olvasói sztorik