Mozaik

Beköltözött az udvarba egy róka Pincehelyen, kilövik

Getty Images
Getty Images

Búvóhelyet talált egy gondozatlan és gazos pincehelyi ingatlan udvarában egy róka, amely a környékbeli házak udvarának tyúkjaival táplálkozik. Az elmúlt napokban élvefogó csapdákkal próbálták megfogni, de azokat elkerülte, és olyan sok kárt okoz a környéken, hogy úgy döntöttek, elejtik, írja a teol.hu.

A lap szerint az állat ugyan emberre ugyan nem veszélyes, a helyzet mostanra tarthatatlanná vált. 

A korábban kiadott hivatalos lakossági tájékoztatóban az szerepel, hogy Pincehely közbiztonságának és a közterületek rendjének megőrzése, valamint a lakosság ingatlanainak, értékeinek védelme érdekében ejtik el a rókát mint kárt okozó vadat a település belterületén az önkormányzat szervezésében fegyvertartási és vadászati engedéllyel rendelkező vadász segítségével.

Az elejtést június tizenhéttől június huszonegyedikéig naponta este tíz és hajnali egy óra közötti időszakra, a tevékenység helyéül pedig a Rákóczi utca 23. számú ingatlan területét jelölték meg.  Az elejtést végző személynek Szücs Gábor mezőőrt nevezték meg.

Az önkormányzat a tájékoztatóban kitért arra, hogy a róka elejtése a jogszabályi előírások szigorú betartásával történik. Felhívták a lakosság figyelmét, hogy az érintett ingatlan lezárt területnek minősül, azon tartózkodni szigorúan tilos. A pincehelyi önkormányzat arra kért mindenkit, hogy a megjelölt terület szomszédos ingatlanain, valamint a Rákóczi Ferenc utcában és a Dózsa György utcában a jelzett időszakban fokozott óvatosságot és körültekintést tanúsítsanak.

Ez az eset nem rendhagyó Tolna megyében. Múlt év februárjában tucatnyi rókát, szajkót, dolmányos varjút és egy aranysakált is leterítettek Bogyiszló környékén, mert fosztogatták a baromfiudvarokat, a szajkó fészekrabló, a tojásokat ette, a dolmányos varjú pedig kiskacsákra, kiscsibékre vadászott.

Kapcsolódó
Magyarországon él a világ legfotogénebb rókája
A Foxy névre keresztelt állatról készült képsorozatot jelölték a fotósok Oscar-díjára.
Olvasói sztorik