Életmód

Sok mindenről árulkodik a kutyák alvása

pixabay
pixabay
A kutyák gazdához való kötődése nem csak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak legújabb tanulmányában a kutyák alvásmintázatát vizsgálták EEG módszer segítségével. Az eredmények szerint az új helyen, gazdával alvó kutyák alvásmintázatát befolyásolja az, hogy milyen a kapcsolatuk a gazdájukkal.

Kapcsolódó
Kiderült, miért futnak álmukban a kutyák
Ha azt gondoljuk, hogy az aznap körben kergetett nyulat kergeti újra a kutyánk az alvása során - könnyen lehet, hogy igazunk van.

Mint az ELTE közleményében olvasható, a kötődés egy fontos viselkedés-szabályozó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia. A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek számára.

Abban az esetben, amikor a kutatók a kutyát az emberi viselkedés modelljeként használják, fontos tudni, hogy vajon ez a speciális helyzetekben megnyilvánuló viselkedésbeli hasonlóság tetten érhető-e a mindennapos tevékenységek szintjén is.

Tavaly egy fMRI vizsgálat során a kutatók felfedezték, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját. A mostani eredmény egy újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban

– idézi a közlemény Gácsi Mártát, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatóját.

A kutya-gazda párosok közötti különleges kötődést számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, de az alvással kapcsolatban még nem. A kutatók arra keresték a választ, hogy ez a kapcsolat befolyással van-e arra, hogy hogyan alszanak a kutyák idegen helyen.

A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában.

Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy +jól+, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra

– mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója.

Kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető.

Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni

– magyarázta a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza.

A kutyák gazdához való kötődése tehát nem csak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik

– állapítják meg a kutatók a közleményben. A kutatók tanulmánya az Animals című folyóiratban jelent meg. (MTI)

Kapcsolódó
Társként tekintenek a gyerekekre a kutyák
Egy kutatás szerint vannak különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik