Mozaik

Magyarországon él a világ legfotogénebb rókája

MTI/Radisics Milán
MTI/Radisics Milán

A világ legnagyobb professzionális fotós megmérettetésén a legjobbak között három magyar sorozat is látható: Radisics Milán kettővel, Kalmár Bence egy sorozattal került a legjobbak közé.

Az immáron tizenötödik éve megrendezett Sony World Photography Awardson a technikai tudást és a kortárs témák egyedi megközelítését ötvöző kiemelkedő munkákat díjazzák.

A Vadvilág és Természet kategóriában a Karanténban egy rókával című sorozat döntős lett, így a világ három legjobb sorozata közé került, egy karnyújtásnyira van az első helyezéstől, amit majd április 12-én jelentenek be. Az esszé Radisics Milán nyolc hónapon át tartó megfigyelésein vezet végig, amikor a művész szinte minden éjjel egy fiatal rókát fényképezett, amely a hátsó kertjébe látogatott.

MTI/Radisics Milán

A fiatal szuka Roxy névre lett keresztelve. Ennek köszönhetően érdekes, eddig még nem látott jelenetek sikerült megörökíteni, és különös viselkedési formák szemtanúi lehetünk, ami közelebb hozza az emberekhez a rókát.

Radisics a Facebookon úgy kommentálta a bejelentést, Roxy extra adagot kapott enni, hátha megérzi, hogy celeb lett.

MTI/Radisics Milán

Mivel ez a világ legnagyobb pályázata, Roxy jelölése a díjra olyan, mint egy Oscar-jelölés a filmiparban.

Ezek az elismerések bátorítanak és biztosítják, hogy a történet tovább éljen és másokat is inspiráljon. Az emberek kell, hogy lássák, mennyire fontos összhangban és közel élni a természettel, mert az a jövőnk kulcsa

– mondta Milán.

MTI/Radisics Milán

Radisics második sorozata a Tájképek kategóriában lett shortlistes, az Üres Üzenetek címet viseli. Az útmenti táblákat mutatja be, amelyek egykor fontos üzeneteket hordoztak, ma már csak fájó sebek a tájban. Kalmár Bence pedig a Csendélet kategóriában lett rövid-listás a Curved Space sorozatával.

Az idei versenyre több, mint 340 ezer pályamunka érkezett, 211 országból. Az idei Sony World Photography Awards-on, a csak szakmai versenyre nevezettek száma pedig meghaladta a hihetetlen 156 ezret, a verseny történetében elérve a legmagasabb nevezési számot.

A 2022-es év fotósa díj nyertesét a szakmai verseny döntősei közül választják ki, és április 12-én jelentik be.

További érdekesség, hogy a Karanténban a Rókával sorozat a múlt héten kihirdetett Magyar Sajtófotó pályázaton is első díjjal jutalmazták, így a hazai legjobb sorozat lett a kategóriájában, és most már a világ legjobbjai közt is ott van.

Roxi nem tudhatja, de ő a hazánk és most már a világ legfotogénebb rókája

– áll a közleményben.

Kapcsolódó
Öt kis Vuk pózolt egy fotósnak a Szigetközben
Úgy hasonlítanak egymásra, mint a tojás.
Olvasói sztorik