Kertünk-Portánk

Egyre több a róka Keszthely belvárosában

pixabay
pixabay
A szakemberek azt javasolják, figyeljünk jobban a környezetünkre és ne édesgessük magunkhoz a vadonélő állatokat.

Tavaly óta megszaporodott a rókákkal kapcsolatos bejelentések száma a keszthelyi önkormányzathoz, tudósított a TV Keszthely.

Kapcsolódó
Róka pihent egy háztetőn Keszthely belvárosában
A lakott területre tévedt ravaszdi akár veszett is lehet.

Leginkább a késő esti, hajnali órákban jelennek meg az állatok az utcákon. Előfordulnak olyan esetek is, amikor nappal is találkoznak velük a lakosok.

Az önkormányzat, amiben tud, segít, de sajnos hatáskörrel ebben az ügyben nem rendelkezünk

– nyilatkozta dr. Gábor Hajnalka, a város jegyzője.

A ravaszdi már nem csak az erdős területek mellett vagy a kertvárosban gyakori a látogató. A közösségi oldalakon gyakran számolnak be a lakosok arról, hogy rókát láttak Keszthely utcáin. Leginkább a Fodor, a Szent Miklós, a Dózsa György, illetve a Vak Bottyán utcákban, a park mentén és a Zámori városrészben találkoznak az állattal.

A rókákkal a kapcsolatot el kell kerülni. Hívjuk fel magunkra a figyelmet és adjunk nekik teret, hogy el tudjanak menni

– javasolják a szakértők.

Kifejezetten ajánlott eltávolodni tőlük, ha túl barátkozóak, görcsös tüneteket produkálnak vagy a bénulás jelei láthatóak rajta. Ezek a veszettség leggyakoribb tünetei.

A szakemberek azt javasolják, figyeljünk jobban a környezetünkre és ne édesgessük magunkhoz a vadonélő állatokat. A legtöbbet ez ellen úgy tehetünk, ha megfelelő módon tároljuk az élelmiszerhulladékot, a kiskedvencek eledelének maradékát pedig éjszakára elzárható helyre tesszük.

Ha rókát látunk lakott területen, minden esetben a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy a NÉBIH Zöld Számát kell hívni.

Kapcsolódó
Öt kis Vuk pózolt egy fotósnak a Szigetközben
Úgy hasonlítanak egymásra, mint a tojás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik