Virágzó vidékünk

Harminc fajjal nyit újra a keszthelyi madárpark

Keszthelyi Madárpark/facebook
Keszthelyi Madárpark/facebook
A nyitás márciusra várható.

Mint ahogy arról nemrégen beszámoltunk, a keszthelyi madárpark teljes állományát, több mint 300 különböző fajhoz tartozó vadmadarat kellett a madárinfluenza miatt felszámolni.

Óriási veszteség volt az intézménynek, a látogatóknak, és nagyon mélyen érintette a madarak gazdáját, Rigó Gábort is, aki az összes madarat családtagnak tekintette, sokuknak nevet is adott. A madárpark vezetője mindegyik példányhoz nagyon kötődött, így nem meglepő, hogy keserves napok, hetek állnak mögötte.

Kapcsolódó
Balatonban ringatózó tojásból kelt ki megmentőjénél Totó, a hattyú
A madár hozzászokott az emberekhez, de megsimogatni csak a gazdája tudja, őt viszont szeretettel meg is öleli.

Az életem munkája omlott össze. Voltak olyan madarak, akik több mint tíz éve nálam voltak, még Kalocsán, a saját udvaromban kezdtem őket nevelni. Topi, a fekete hattyú a kastélyba költözés után, míg párt nem kapott, jött velem a kávézóba is. 2016-ban 22 faj 120 madarával jöttem Keszthelyre, öt év alatt több mint 50 fajom lett, 360 példányos törzsállománnyal. A szaporulatból mindig új példányokat vásároltam, hogy minél színesebb legyen a park, minél több fajt lehessen kézből etetni. Minden madarat el kellett pusztítani….

– nyilatkozta Gábor a likebalaton.hunak.

Gábor és a park most felkészült, a madárpark nagy tavába többé nem tudnak a vadkacsák berepülni. A park és környékének teljes fertőtlenítése megtörtént, letelt a 30 napos hatósági zárlat. Így 30 madárfajjal márciusban újra nyit a madárpark.

Ugyanolyan madárfajokkal nyitunk, mint amiket korábban is láthattak a látogatók. A fajlista alapján újratelepíthetem a fajokat, nem kell új engedélyeket kérnem. A márciusi nyitásra a korábbi 52 fajból 30-at tudok bemutatni, de fokozatosan töltöm az állományt. Elkezdhettük az állomány újratelepítését, feltöltését, de a vásárolt új példányok is csak a karanténidő letelte után kerülnek ki a zárt sátrakból

– mondja a madárpark vezetője.

A pávakert is benépesült. Megérkeztek a pávák, a fácánok és a foglyok, a lakónegyed már megtelt. Sikerült ivarérett madarakat vásárolni, így ebben az évben már szaporulat is várható. A székesfehérvári állatsimogatóból érkeztek  fekete hattyúk, ludakt, récék, és érkeznek a mandarin récék, karolin récék is.

Kapcsolódó
Ne etessük kenyérrel a hattyúkat, az életükbe kerülhet
Ausztriában kerültek már emberek is kórházba hattyútámadás okozta sérülések miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik