Mozaik

Otthon érzik magukat a rókák Balassagyarmat belvárosában

Getty Images
Getty Images

Rókákkal találkoztak a lakók Balassagyarmat belvárosában: több utcából is jelezték a nool.hu olvasói, hogy kisebb és nagyobb rókákat láttak az utcán, parkok, játszóterek közelében.

Bemutattak egy szintén olvasói fotót is, amin az látszik, hogy egy róka összegömbölyödve fekszik a város közterületén, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Guzsik Alfréd, az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza a lap megkeresésére elmondta, ha rókát látunk a városban, nincs mitől tartanunk, általában teendőnk sincs, ha az állat nem okoz problémát. Nem kell félnünk, de ne próbáljuk megsimogatni vagy megfogni.

Hozzátette: semmiképp ne etessük a rókát, mert vadon élő állat és nem az emberi ételhez szokott, a könnyen hozzáférhető élelem miatt a rókák gyakrabban visszajárhatnak az emberek lakóhelyeinek környékére. A természetes élőhelyek változása és az élelmiszer maradékok egyaránt a lakott településrészekbe vonzzák őket.

A város közelében élő rókák azonban már megszokhatták az ember közelségét, biztonságban érezhetik magukat. Az a rókakölyök, amelyik település közelében születik és ott nevelkedik fel, már természetesnek veszi az ember jelenlétét, általában nem is fél tőle.

A lakók értesíthetik a város jegyzőjét, aki elrendelheti az állat befogását, kilövését, abban az esetben, ha veszélyt jelent a lakosságra, vagyoni károkat okoz, vagy egészségügyi kockázatot jelent. A belterület nem vadászterület, ezért szigorú engedélyeztetéshez kötött a fegyverhasználat a rókával szemben is. Állatbarát megoldásként az élvefogó csapdát alkalmazzák, ami kereskedelmi forgalomban kapható, de biztonságosabb, ha az illetékes vadmentő szervezet, vadőr, vagy az önkormányzat által kijelölt személy végzi a befogást, aki vissza is szállítja az állatot természetes élőhelyére.

Guzsik Alfréd elmondta, hogy régóta nem találtak veszett rókát a környéken. Magyarországon folyamatosan és szakszerűen veszettség mentesítenek, a vakcinázásnak köszönhetően a betegség szinte teljesen eltűnt a rókaállományból. Az immunitást elősegítő csalétkeket évente kétszer repülőgépekről a rókák élőhelyeire szórják. A hatékonyság ellenére sosem árt az elővigyázatosság.

Kapcsolódó
Aranysakálok keltenek riadalmat Pécs belvárosában
Azonnali intézkedést sürget a helyi képviselő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik