Mozaik

Mosómedvére hasonlító vadat lőttek a Jászságban

illusztráció/wikimedia commons
illusztráció/wikimedia commons
Magyarországon 1961-ben ejtették el az első példányt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, az Alattyáni Úttörő Vadásztársaság február utolsó szombatján tartotta meg az utolsó társas apróvad vadászatát, írta az Agrojager News.

Az egyik körhajtás alkalmával egy olyan területrészre mentek a vadászok, ami rendkívül sűrű, embernek szinte áthatolhatatlan.

Alighogy elindult a hajtás, a körülbelül egy hektáros területen szinte a semmiből tűnt fel egy ragadozó: nyestkutya közelített a fűben!

Nyestkutya

A nyestkutya első pillantásra – különösen a pofáján lévő álarc miatt – könnyen összetéveszthető a mosómedvével, azonban a kutyafélék családjába tartozik. A hátsó fele kevésbé erőteljes, a szőre hosszabb, a farka nem csíkos, mászni sem tud.

 

Rejtőzködő állat, elsősorban éjjel aktív. A kutyafélék között egyedülálló módon téli álmot alszik.

 

Magyarországon 1961-ben ejtették el az első példányt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azóta is szórványosan előfordul, egész évben vadászható vadfaj.

Túróczi István, a helyi társaság vadásza és kutyája is éberen figyeltek, majd amikor a hazánkban nem őshonos ragadozó a férfi felé tartott, eldörrent a puska.

A szőrmés ragadozó azonnal lerogyott, amit István vizslája azonnal a gazdájához vitt.

A hajtás végén mindenki nagyon meglepődött, mivel ilyen ragadozót csak fényképről ismertek a hajtásban résztvevő vadászok. Ez az első hivatalos, dokumentált eset, amikor a Jászsági medencében nyestkutyát ejtettek el

– írta a portál.

Kapcsolódó
Óvatos éjszakai vendég tévedt egy somogyi kertbe
Az óvatos állatot csak ritkán látni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik