Mozaik

Kivágott erdő helyén épült lombkorona-sétány Nyírmártonfalván

Facebook/Civisbiciklis
Facebook/Civisbiciklis
Késett a pályázati elbírálás, közben vágásérett lett a nyárfaerdő.

Az új építésű, 4 méter magas, 80 méter hosszú és 1,1 méter széles lombkorona-sétány egy nemrégiben kivágott erdő farönkjei közé épült. Nyírmártonfalva polgármestere a Civishírnek elmondta, hogy saját erdőjét nyitotta ki a nagyközönség előtt közjőléti erdővé minősítve azt, majd 2017-ben adta be a pályázatát a lombkorona-sétányra, de a támogatást csak 2021-ben kapta meg.

Aki ismeri az erdőgazdálkodás alapjait, az nem csodálkozik azon, hogy egy kivágott erdőben van egy lombkorona-sétány

– nyilatkozta a portálnak Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere.

Ez egy erdőközjóléti beruházás, ami azt jelenti, hogy én a gazdasági erdőmet átminősíttettem közjóléti erdővé azért, hogy a nagyközönség ingyen látogathassa azt. Kinyitottam az erdőt, a természetet. Hogy az az erdő pontosan most ért a véghasználathoz, az egy dolog, hiszen a most letermelt erdő helyén új erdő lesz

– tette hozzá a polgármester, aki elmesélte, hogy még 2017-ben adta be a pályázatot az erdei sétány létrehozásának támogatására, ami ha akkor megépül, még évekig lehetett volna élvezni a magasból a lombkorona látványát.

Facebook/Civisbiciklis

A támogatást azonban csak 2021-ben kaptam meg, és ha az építőipari árakat összevetjük, akkor a 2017-esek köszönő viszonyban sincsenek a 2021-22-esekkel. Nem nyerészkedünk, ebbe pénzt raktunk. A kapott állami támogatást saját forrásból kellett kiegészíteni úgy, hogy a pályázat utófinanszírozású

– tájékoztatott Filemon Mihály, aki elmondta azt is, hogy az erdőknek van egy üzemterve. Be van tervezve, melyik évben milyen munkálatokat lehet tervezni, elvégezni. Külön ki is hangsúlyozta, hogy az erdőben csak hatósági engedéllyel lehet bármilyen fahasználatot végezni. Olyan nincs, hogy kimegy az ember a fák közé, és csak úgy elkezd fűrészelni.

Ha az erdő eléri a vágásérettséget, azaz a véghasználatot, akkor arra kérelmet kell beadni, a szakirányító elvégzi a fabecslést, majd le kell jelenteni a fahasználatot, és két éven belül fel kell újítani az erdőt. Filemon Mihály leszögezte, hogy sok erdőfelújítása volt már, több mint 200 hektár erdőt telepített.

Kapcsolódó
Öt ingyenesen látogatható lombkorona-ösvény, amiket neked is látnod kell
Remek programot kínálnak családoknak, kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és szülőknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik