Életmód

Erdőben is csak pórázon sétáltatható a kutya

freepik.com
freepik.com
Mindig vegyük figyelembe, hogy az erdő nem csak a miénk.

Sok család tart négylábú kedvenceket otthon, s bizony nem ritka, hogy a kutya teljes értékű családtag, akinek az igényeit a gazdái igyekeznek is kiszolgálni. Ilyen igény a séta is – naponta többször, ám a sétáltatás szabályait sok gazdi nem tartja be. Pedig egészen egyszerű: szabálysértést követ el, ha valaki a felügyelet alatt álló kutyát belterületen, közterületen felügyelet nélkül szabadon bocsát vagy kóborolni hagy.

Tehát póráz nélkül nem sétálhat kutya. A legkisebbek sem. Akkor sem, ha a gazdi szerint senkit sem bántanak. Kötelező a póráz.

De mi a helyzet az erdőkkel?

Nos, bár lehetséges, hogy ez sokakat meglep, törvény mondja ki, hogy a természeti helyeken, az erdők területén is kötelező a pórázhasználat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. kutyatartókkal, civil- és szakmai szervezetekkel közösen megfogalmazott kilenc, a kutyasétáltatással kapcsolatos alapvető erdei viselkedési elvet, amelyek betartása reményeik szerint minden erdei kiránduló nyugalmát és biztonságérzetét növeli a jövőben, írja a parkerdo.hu, s ami azt is világossá teszi, hogy miért nem ajánlott póráz nélkül sétáltatni.

Az erdei kutyasétáltatás kilenc pontja

freepik.com

1. Az erdei kutyasétáltatás során mindig vegyük figyelembe, hogy az erdő nem csak a miénk.

Az erdei állatok és a védett növények számára élettér az erdő, kutya nélküli természetjárók, gyerekek és kerékpárosok sokasága élvezi kedvencünkkel egy időben és ugyanazon területen az erdei levegőt. A békés egymás mellett élés érdekében mindig tekintsünk úgy a kutyánkra, ahogyan az egy másik erdőjáró számára megjelenik: vegyük figyelembe a többiek, különösen a gyerekek és gyerekes szülők szempontjait!

2. A felelős kutyatartás legfontosabb alapszabálya, hogy kutyánk megfelelően szocializált, képzett, bármilyen kritikus helyzetben visszahívható, illetve fegyelmezhető legyen!

Kutyát póráz nélkül sétáltatni akár az erdőben, akár bárhol másutt felelőtlenség, amely kiszámíthatatlan következményekkel járhat és kockára teheti emberek és kutyák biztonságát.

3. Az erdőben kutyát sétáltatva feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy a kutya ragadozó állat.

Szabadon elengedve az erdőben, hosszabb- rövidebb időre felügyelet nélkül hagyva számos konfliktushelyzet adódhat az erdő élővilága és a kutya között, amelyek elsősorban az erdő állatait veszélyeztetik.

  • A legszelídebbnek tartott házi kedvenc is megkergetheti az erdei állatokat. Ilyenkor akár hoszszabb időre is szem elől téveszthetjük. Például egy legyengült őzgida a kutya kitartó kergetésének hatására el is pusztulhat. Kutyánk távoli vidám csaholását hallva gondoljunk arra, hogy ez egyben valamilyen erdei állat riadt menekülését is jelentheti, amit mi észre sem veszünk.
  • A kutya felzavarhat költő madarat, kiáshatja az ürgét vagy a vakondot.
  • Rosszabb esetben el is pusztíthatja a nála kisebb állatokat, például békákat, gyíkokat, siklókat, fiatal madarakat, kisemlősöket, feldúlhatja a földön, vagy alacsonyan fészkelő madarak fészkeit, pl. fák kimosódott gyökerei között vagy bokrok alacsony zónájába rakott, továbbá szedres szövedékbe földre rakott fészkeket.
  • Védett területeken elsődleges természetvédelmi cél az élőhelyek és a helyi élővilág védelme. Ez magában foglalja mind a védett, mind a nem védett fajok megóvását, életkörülményeik fenntartását, élőhelyük nyugalmának biztosítását.
freepik.com

4. Az erdőben kutyát sétáltatva ne feledkezzünk meg a legfontosabb veszélyforrásokról.

  • Az erdei séta előtt gondoskodjunk kullancsok és bolhák riasztására alkalmas nyakörv vagy egyéb védő eszköz használatáról, a sétából hazaérve alaposan vizsgáljuk át a kutyát, távolítsuk el róla a kullancsokat.
  • A kutyák közötti agresszív összecsapások súlyos sérülést okozhatnak állatnak és gazdájának egyaránt.
  • A malacait védő vaddisznókoca viszonttámadása veszélyes lehet a kutyára, de a gazdájára nézve is (a kutya felbőszítheti a vaddisznót, a felbőszített állatot a gazda közelébe vonzhatja).

5. Az erdőben sétálva mindig gondoljunk arra, hogy a városok belterületével határos részeken, a lakott területeken is egyre gyakrabban megjelenő vaddisznóállomány apasztása érdekében magaslesekről történő vadászat folyik.

A lesek környékén a hajnali és esti órákban megjelenő, gazdájuk felügyelete alól kikerülő kutyák ellehetetlenítik a vaddisznók számának szabályozását.

freepik.com

6. Lehetőség szerint a napfelkeltétől napnyugtáig terjedő időszakban sétáljunk kedvencünkkel az erdőben, mert a magaslesekről történő vadászat leggyakrabban a hajnali, az esti és az éjszakai órákban zajlik.

7. Akkor óvhatjuk meg kedvencünket leghatékonyabban, ha erdei sétáltatás során jól látható jelzéssel, például láthatósági mellénnyel vagy nyakörvre szerelhető villogóval látjuk el.

8. Mindezek ismerete mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Szabálysértési törvény 193. § (1) bekezdése értelmében: aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.

Hasonló jogszabály nem csak hazánkban, hanem más fejlett országokban is hasonlóan érvényben van.

9. Ne feledjük: a felelős kutyatartó elsősorban saját kutyája, a város körül megmaradt természeti környezet és kiránduló embertársai védelme miatt tartja be az erdei kutyasétáltatás írott és íratlan szabályait!

Kapcsolódó
Öt módszer, amivel megnyugtatható a kutya
A stressz sokféleképpen megnyilvánulhat: a viselkedés hirtelen megváltozhat, például sokkal többet ugat vagy rág a kutya, de fizikai tüneteket is okozhat: hasmenést, hányást és túlzott zihálást.
Olvasói sztorik