Kertünk-Portánk

Nyolc ok, amiért tüsszöghet a kutya

pixabay.com
pixabay.com
A kutyák számos okból tüsszenthetnek. A legtöbb esetben nem kell orvoshoz rohanni.

Házi kedvenceinket is rajta kaphatjuk, hogy tüsszögnek. Ennek többnyire allergia vagy orratka az oka, de lehet egyszerűen az is, hogy valami csiklandozza az orrukat. Akármi is az indok, a tüsszögés önmagában általában nem olyan dolog, ami miatt aggódni kellene, hacsak nem látszik a kutyán párhuzamosan más tünet is, mint például az arc mancsolása, orrfolyás vagy viszkető bőr. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, és az állat nem tudja abbahagyni a tüsszögést, lehet, hogy érdemes jobban megfigyelni az egészségi állapotát.

A lovetoknowpets.com segítségével most összeszedtünk nyolc lehetséges okot, ami kiválthatja a kutyák tüsszögését.

pixabay.com

Izgalom

Lehet, hogy furcsán hangzik, de egyes kutyák tüsszentenek, amikor szórakoznak. Ezt gyakran “játék tüsszentésnek” nevezik, és csak annak a jele, hogy hihetetlenül boldogok. Tüsszögnek akkor is, amikor üdvözlik a gazdát vagy egy másik kutyát. Ez a fajta tüsszögés általában csak akkor fordul elő, amikor a kutya játszik vagy izgatott. Ilyenkor hevesen csóválja a farkát, mosolyog, ugat is.

Allergia

A kutyák ugyanúgy szenvedhetnek allergiában, mint mi, és ennek egyik árulkodó tünete az ismétlődő tüsszögés. Az allergének gyakran a környezetből származnak. A pollen, a por és a növények egyaránt kiválthatják a tüsszögést, de bizonyos esetekben az ételallergia is okozhatja. Érdemes megfigyelni, mikor kezdődik a tüsszögés, és hogy folyamatos-e, vagy csak szezonálisan fordul elő.
Egyéb allergiára utaló tünetek: viszkető szemek, mancsnyalás, vizenyős szemek, bőrpír

Levegőben lévő részecskék okozta irritáció

Még ha kutyánk nem is allergiás, a levegőben lévő részecskék akkor is irritálhatják az orrszöveteit, és szüntelen tüsszögést okozhatnak. A leggyakoribb irritáló anyagok, amelyek a kutyák tüsszögését váltják ki, a por, a pollen, a füst és a háztartási spray-k. Általában, ha eltávolítjuk az irritáló anyagot, vagy más helyre visszük a kutyát, a tüsszögés abbamarad.

Gombás fertőzés

A gombaspórák bejuthatnak kutya orrüregébe, és tábort verhetnek, ami súlyos tüsszögéshez vezethet. Az aspergillózis az egyik leggyakoribb gombás fertőzés, amely megfertőzheti a kutyákat, és meglehetősen összetett kezelést igényel. A legyengült immunrendszerű és hosszú orrú kutyáknál van a legnagyobb kockázat a gombafertőzésre.

Egyéb jelek, amelyek arra utalnak, hogy kutyája gombás fertőzés miatt tüsszöghet, a következők: nyálkahártyás orrfolyás, vérrel vagy anélkül, duzzadt orr, orrfájás, bágyadtság, rossz étvágy.

pixabay.com

Orratka

Az orratkák kis paraziták, amik megtámadják a kutya orrjáratait. A kutyák közvetlenül más kutyáktól vagy a környezetüktől kaphatják meg őket. Sajnos ezeket az atkákat nagyon nehéz szabad szemmel látni. Állatorvos tudja megállapítani, hogy az atkafertőzés okozza-e a kutya tüsszögését.

Egyéb jelek, amelyek arra utalnak, hogy kutya orratka miatt tüsszög: orrfolyás, mancsolás az arcon, bágyadtság, fejremegés

Fogászati ​​tályog

A kutya felső fogainak gyökerei hihetetlenül közel vannak a sinus üregéhez. Ezért, ha kutyának fogászati ​​problémái vannak, ezek okozhatják a tüsszögést. Ez akkor fordul elő gyakrabban, amikor az egyik felső őrlőfog megfertőződik, ami a foggyökér tályog kialakulásához vezet. Az antibiotikumok beadása és a rothadt fog kihúzása érzéstelenítés alatt általában a legjobb kezelési mód kutyáknál a fogtályogok kezelésére.

Egyéb jelek, amelyek arra utalnak, hogy a kutya a foggyökér-tályog miatt tüsszög: orrfolyás, duzzanat az arc körül vagy a szem alatt, láz, étvágytalanság, mancsolás

Idegen tárgyak

Ha a kutya orrába szorul valami, érthető módon fékezhetetlen tüsszögést okozhat, hiszen csiklandozza az érzékeny szöveteket az orrüregben. Az ilyen típusú tüsszögés általában nagyon hirtelen jelentkezik. Ha nem esik ki magától, orvoshoz kell menni.

+1: Fajtadiszpozíció

Sajnos egyes fajták nagyobb valószínűséggel tüsszentenek, mint mások, ideértve a lapos orrú kutyákat, például a francia bulldogokat , a mopszokat és a boston terriereket. Ennek oka a légutak megrövidülése. Néhány tüsszögés még nem jelent azonnal bajt, de ezeknél a fajtáknál súlyosabb problémák léphetnek fel, és egészségi állapotuk gyorsan romolhat, ezért érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni, ha légzési elégtelenség jeleit észleljük.

Kapcsolódó
Fontos jelentése van a pórázon lévő sárga szalagnak
Azt jelzi, hogy a kutyának térre van szüksége.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik