Életmód

Öt módszer, amivel megnyugtatható a kutya

pixabay.com
pixabay.com
A stressz sokféleképpen megnyilvánulhat: a viselkedés hirtelen megváltozhat, például sokkal többet ugat vagy rág a kutya, de fizikai tüneteket is okozhat: hasmenést, hányást és túlzott zihálást.

A kutyák is, akárcsak az emberek, képesek a stresszre, idegességre. Némelyik ok nyilvánvaló, például egyedül hagyjuk a kutyát, vagy új kisállattal bővül a család. Más okok kevésbé nyilvánvalóak lehetnek, például a ház átrendezése, ám ha ismerjük a jeleket, könnyedén megnyugtathatjuk négylábú kedvenceinket.

A stressz sokféleképpen megnyilvánulhat: a viselkedés hirtelen megváltozhat, például sokkal többet ugat vagy rág a kutya, de fizikai tüneteket is okozhat: hasmenést, hányást és túlzott zihálást. Az étvágytalanság, bujkálás is utalhat stresszre, írja a lovetoknowpets.com.

Mivel segíthetünk?

Ismerjük fel és kerüljük el a stresszt kiváltó tényezőket

A kiváltó tényező az az inger, ami miatt a kutya elveszti a nyugalmát. Ezen kiváltó tényezők némelyike ​​környezeti és helyzetfüggő, míg mások fizikaiak. A legtöbb kutyának legalább egy vagy két ilyen stresszfaktora van.

Például egyes kutyák erősen reagálhatnak a sárga tárgyakra, amik szorongást okoznak, mert a méhekre gondolnak miattuk. Egy másik gyakori kiváltó tényező sok kutya számára a zivatar, vagy a tűzijáték, mert ezek túl hangosak. Gyakori kiváltó ok még, amikor idegenek jönnek be a házba, vagy ha a kutya egyedül marad.
Sokat segít, ha felismerjük ezeket a kiváltó okokat, és elkerüljük őket, amennyire lehetséges.

Sok mozgás

A testmozgás nagyszerű módja a stressz csökkentésének, és különösen fontos azoknak a kutyáknak, amelyikek szorongással vagy más viselkedési problémákkal küzdenek. Az edzés elősegíti a véráramlás fokozását és az endorfinok termelését az agyban, ami enyhítheti a szorongást. Egy jól edzett kutya egyenletesebb temperamentumot és alacsonyabb izgalmat mutat.

A simogatás csodákra képes

A kutyának a simogatás, fizikai kontaktus segít megnyugodni. Az emberekhez hasonlóan a kutyákra is jó hatással van az érintés. Egyesek szerint a zene is segíthet.

pixabay.com

Segíthetnek az illóolajok is

Sok illóolaj biztonságos a kutyák számára, de használatukhoz fontos figyelembe venni kutyánk méretét, korát és súlyát, mielőtt bármilyen illóolajat használnánk. A kutya aromaterápia manapság egyre népszerűbb, mivel egyre többen ismerik fel kedvenceikre gyakorolt ​​előnyeit.

Ha a kutya nem nyugszik meg, az aromaterápia segíthet neki. Kiválóan csillapítja az ízületi gyulladást is.

Tanítsuk őket nyugodtnak maradni

Segíthet, ha tréningezzük a kutyát arra, hogy érzéketlenné váljon az őt idegesítő dolgokra. Ahhoz, hogy ez működjön, nagyon lassan kell kezdeni, a lehető legkisebb ingerrel. Érdemes megkeresni azt a pontot, ahol az általában reakciót kiváltó inger még nem idegesíti fel kutyát. Itt kell elkezdeni az edzést, ezután lassan növelni kell az ingert. Mindig párosítani kell a nyugodt vagy semleges reakcióját jutalommal. Adjunk csemegét vagy játékot, és dícsérjünk.

Idővel a kutyája megtanulja, hogy a dolog, amitől ideges volt, nem nagy dolog és már nem reagál stresszel. Persze ehhez idő és kitartás kell.

Az emberekhez hasonlóan, ami az egyik kutyánál működik, nem biztos, hogy a másiknál is ​​működik. Határozzuk meg, mi a legjobb a mi kutyánknak, és koncentráljunk ezekre a módszerekre. Haladjunk lassan, maradjunk nyugodtak – meglesz az eredménye, és a kutyánk is hálás lesz.

Kapcsolódó
Meglepő, de ezért van a kutyának farka
Nem a mozgásuk miatt van szükség a kutyáknak a farkukra, nincs befolyással az egyensúlyukra – derült ki egy új tanulmányból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik