Mozaik

Térképen a svájci farkas vonulása – lassan Nógrádot is elhagyja

Facebook / Gruppe Wolf Schweiz
Facebook / Gruppe Wolf Schweiz

Immáron a legnagyobb távolságot dokumentáltan megtevő farkas Európában az a példány, mely tavaly nyáron Svájcból indult, a napokban pedig már Kelet-Nógrádban tartózkodott.

A 3100.hu szúrta ki a Gruppe Wolf Schweiz közösségi oldalán hétfőn megjelent posztot, a részletes tájékoztatáshoz mellékelt térkép alapján az állat a múlt hét közepén a Mátra északi lejtője után Salgótarjántól délkeletre, majd Mátranovák és Bárna térségén keresztül tovább folytatta az útját keleti-északkeleti irányban.

Facebook / Gruppe Wolf Schweiz

A Graubünden Kantoni Vadászati ​​és Halászati ​​Hivatal tavaly márciusban látta el jeladóval a 2021-ben született állatot, mely korának megfelelően és összességében nem meglepő módon júniusban aztán vándorlásba kezdett. A fiatal farkasoknál általános, hogy elhagyják a születési területet, hogy saját territóriumot keressenek. A hímek általában messzebbre vándorolnak, mint a nőstények, de ilyen hosszú utat eddig nem dokumentáltak.

Az M237 jelzést kapott farkas Svájcól indulva Kelet-Nógrádig már 1927 kilométert tett meg (légvonalban pedig 829 kilométerre jár a kiindulási ponttól).

A Gruppe Wolf Schweiz közösségi oldala most a korábbi beszámolóktól újabb adatokat is közölt az állat eddigi útjáról. Azt írták, a példány jól bemutatja, hogy a farkasok mennyire alkalmazkodóképesek, útján ugyanis magashegységeket, különböző kultúrtájakat, továbbá településeket is érintett. Átkelt több folyón és autópályán, keresztezett vasútvonalakat, vándorlása legmagasabb pontján pedig közel 3500 méteres tengerszint feletti magasságban haladt. Legtöbbször céltudatosan vándorolt ​​egy adott irányba, de időnként néhány napig (legfeljebb két hétig) egy helyben maradt, vélhetően pihenni vagy a bőséges táplálék miatt.

Hosszú vándorlásával a példány a Kárpát-medencei farkaspopuláció területéhez közelít – tették hozzá. Korábbi közleményében már a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is kitért rá, hogy az igazgatóság működési területén (ami a Bükki Nemzeti Park területéből bővebb térség) évtizedek óta élnek farkasok, így a kóborló egyed aktivitása révén ők is érdekes megfigyeléseket remélnek.

Kapcsolódó
Ketten is farkaskölyköt vittek haza Olaszországban, mert azt hitték, kiskutyák
Az olasz hatóságok arra kérik az állatvédőket, ne csináljon ebből senki rendszert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik