Virágzó vidékünk

Budapest környékén kóborol a vándorló svájci farkas

pixabay
pixabay
A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan készenlétben van. Amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indít.

Mint azt korábban megírtuk, a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport – mely 26 farkasfalka sorsát kíséri figyelemmel, néhány állatot jeladóval ellátva – alig egy hónapja a közösségi oldalán tett közzé egy térképet, melyen jól látható az M237 számú, az akkor már a Vértesben kóborló jeladós farkas vándorlása.

A vélhetően 2021-ben született hím tavaly tavasszal hagyta hátra a svájci Stagias-falkát, azóta számtalan országutat és folyót keresztezett keletre vezető útja során. De vajon mit tudni március közepén a vadállatról?

Az M237 kódszámú farkas – amely több mint hétszáz kilométeres vándorlás után az Alsó-Rajna-völgytől egészen a Budapesthez közeli Vértesig jutott – továbbra is Budapest térségében van

– tájékoztatta a Sokszínű vidéket David Gerke, a Gruppe Wolf Schweiz munkatársa.

A szakember közölte azt is, hogy az állat mozgása lelassult, és hogy a farkas hollétéről tájékoztatták a magyar természetvédelmi hatóságokat.

Az ügyben megkerestük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot (DINPI) is.

A farkas 2 hete a dél-budai agglomerációban található, azonban nem számítunk arra, hogy hosszútávon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik

– közölte érdeklődésünkre Kálmán Gergely, a DINPI kommunikációs referense.

A svájci Gruppe Wolf Schweiz (GWS) M237 kódszámú svájci farkas jeladásairól szóló tájékoztatása rendszeresen eljut az nemzeti park igazgatóságához. A tudományos kutatás lényege az állat zavartalanságának biztosítása.

A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan készenlétben van. Amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indít

– fűzte hozzá Kálmán Gergely.

A nemzeti park felhívja a kirándulók figyelmét, hogy továbbra is ügyeljenek a természetjárás alapvető szabályainak betartására.

Fontos megjegyezni, hogy a farkas kifejezetten kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos. A vadon élő farkas emberre történő támadása Európában nem ismert, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset egyetlen alkalommal sem

– tájékoztatta portálunkat a kommunikációs referens.

Kapcsolódó
Alig több mint két tucat farkas él az országban
Szó sincs növekvő állományról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik