Mozaik

Kutyákkal keresik a bükki farkasokat

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Kozma Attila
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Kozma Attila
Ürülék, vizelet, préda, vér és szőrszálak nyomán térképezik fel a nagyvadakat.

Egy kutatási projekt keretében keresőkutyával egészül  ki a farkasok monitorozásának módszertana, amit egy terepnap alkalmával mutattak be a pályázati program résztvevői – írta meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), akik a LIFE SWiPE és a WildskillsEU projektek keretein belül tartottak terepnapot, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársaival (MATE) és hallgatóival.

A terepnap célja egyrészt az volt, hogy bemutassák a nagyragadozókhoz kapcsolódó hazai ember-vadvilág konfliktusait, másrészt pedig a résztvevők közvetlenül is tájékozódhattak a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának nagyragadozókkal kapcsolatos feladatairól.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Kozma Attila

A MATE oktatói és hallgatói megismerhették a hazai nagyragadozók monitorozásának terepi módszereit, illetve a SWiPE projekt részeként zajló kísérleti mintavételezési eljárást, mely során egy keresőkutyával egészül ki a genetikai minták gyűjtési módszertana.

A kutya segítségével a közvetett életjelek, például a farkasok genetikai mintavételezésre is alkalmas életnyomainak (hullaték, préda, vizelet, vér, szőrszálak) felkutatása hatékonyabbá válhat.

Ezen túl tesztelésre kerül az is, hogy a kutya által talált, DNS-elemzésre beküldött minták is nagyobb valószínűséggel tartoznak az esetünkben vizsgált fajhoz, vagyis a farkashoz.

A terepmunka során alkalmazott keresőkutyák segíthetnek a fokozottan védett hazai nagyragadozók illegális elejtésének potenciális eszközeinek és nyomainak felderítésében, ami hosszú távon a természet elleni bűncselekmények visszaszorítását eredményezheti.

Kapcsolódó
Farkasfalka kóborolt a Plitvicei-tavaknál
Besétáltak a nagy hóban a vadkamera látószögébe a vadállatok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik