Mozaik

Alfa nőstény vezeti a hóban a farkasfalkát

pexels.com
pexels.com
A falkában nem az öregek vonulnak elöl. A csoportot nem a leggyengébb farkasok vezetik, hanem a falka egyik legerősebb tagja.

Érdekes, és tanulságos videót osztott meg egy közösségi oldal északon vonuló farkasfalkáról.

Évek óta kering egy szép fotó az interneten is, egy hóban vonuló falkáról, melyhez szívszorító magyarázat is tartozik, miszerint elöl a leggyengébb és a legbetegebb farkasok haladnak, ők adják a falka ritmusát. Ha hátul lennének, elvesznének egy esetleges támadás esetén. Így elöl mennek, létrehozzák az ösvényt, a hátsók pedig energiát spórolnak. Őket követi néhány erős farkas, középen a falka vagyona, a nőstények, aztán a többi farkas a sor végén. Az utolsó a falkavezér, aki az egész falkát láthatja, hogy vezesse, szervezze azt és a szükséges parancsokat kiadja.

Azt a bizonyos ikonikus fényképet 2011-ben a Wood Buffalo Nemzeti Parkban készítette Chadden Hunter a BBC Frozen Planet című sorozatához. A képaláírást, amely nem a képen látható viselkedés pontos értelmezése, egy későbbi időpontban tette hozzá egy ismeretlen forrás.

Ugyanez a magyarázat jelent meg most a videó kommentjeként is, de a magyarázat itt is téves.

A falkában nem az öregek vonulnak elöl. A csoportot nem a leggyengébb farkasok vezetik, hanem a falka egyik legerősebb tagja, általában az alfa nőstény.

Az energiatakarékosság érdekében sorban haladnak, az elöl haladó farkas vágja az utat. A havon való mozgás ilyen módon energiát takarít meg a többi farkasnak. Ebből a szemszögből nézve nem lenne értelme, ha a legidősebbek és a leggyengébbek haladnának az élen, mert nekik kellene a legtöbb energiát felhasználniuk ahhoz, hogy tisztítsák a falka útját, írja a wolf.org.

Mély hóban gázolni egy idő után nagyon fárasztó. Ha valaki öreg, gyenge vagy sérült, nagyon nehéz a dolga. Ugyanez igaz a farkasokra is.

A kutatók szerint a farkasfalka tulajdonképpen együtt élő család vagy családcsoport. A falkát általában öt-hat kifejlett állat is létrehozhatja, de számoltak már 32 farkasból álló falkát is. Télen, ínséges időkben, vagy éppenséggel bőséges zsákmányszerzést kínáló tájakon a falkák nagyobb hordává tömörülnek. Ám a hordán belül a falkák ilyenkor is megtartják önállóságukat, s csak laza kapcsolatban vannak egymással, írja az arcanum.com.

Kapcsolódó
Elszaporodtak a farkasok az Alpokban
Idén háromszázra nőhet a falkák száma.
Olvasói sztorik