Mozaik

Kvíz – mennyire ismered Csukás István mesehőseit?

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ezen a napon született gyerekkorunk kedvenc meséinek atyja, Csukás István.

Boldog és elégedett ember vagyok, mert egész életemben azt csináltam, amit szerettem, és ez nagyon nagy dolog

– vallott életéről és munkásságáról 80 éves korában Csukás István Kossuth-díjas költő, író.

Életem közepe felé beszabadultam egy csodálatos birodalomba, a gyerekirodalomba, ami nekem máig tartó örömöt, élményt, vidámságot, mosolygást és a gyerekek mellett mindenki szeretetét hozta. Ennél többet nem is lehet kívánni

– nyilatkozta az író, aki többek közt olyan, generációk kedvenc mesehőseit alkotta meg, mint Süsü, a sárkány, Mirr-Murr, a kandúr, PomPom vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász.

Csukás István úgy vélekedett, hogy míg kortársai műfordítással vagy versírással keresték kenyerüket, ő “jobb lóra tett”, mert az évek során kiderült, hogy van tehetsége és érzéke ahhoz, hogy megtalálja a kapcsolatot a gyerekekkel.

Nem mindegyik író tud drámát vagy regényt írni, ahogy nem mindenki tud a gyerekekhez írni sem

– jegyezte meg.

A Kisújszálláson 1936. április 2-án született alkotó fiatal korában hegedűművésznek készült, ám mikor 17 évesen megjelentek első versei, úgy döntött, ahelyett, hogy mások műveit interpretálja, inkább saját műveket szeretne létrehozni.

Az 1960-as évek végén, Kormos István biztatására fordult a gyermekirodalom felé, amit soha nem bánt meg.

A gyerekközönség hálásabb és érzékenyebb, mint a felnőtt, bár sokkal nagyobbat lehet bukni is, hiszen a gyerek kiköpi azt, amit nem szeret. A gyerekeknek ugyanúgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban

– fűzte hozzá. Véleménye szerint ez azért van, mert a gyerekek érzékenyebbek, gyorsabban reagálnak, és a véleményüket is egyértelműen megmutatják. Ezért a siker igazi siker, mert ami jó, azt tényleg a szívükbe zárják.

Az évek alatt sokat változott a világ, ahogy a gyerekek szokásai is, ennek ellenére Csukás István úgy vélte, a mese örök, “hiszen a közönsége is örök”.

Azért kell nekik mesét írni, mert a gyerek meg akarja ismerni és meg akarja hódítani a világot és amíg ez a vágya megvan, addig ezt ki kell elégíteni. Ebben segít a művészet

– hangsúlyozta.

Arra azonban mindig odafigyelt, hogy hogyan változik például a nyelv, a gyerekek szókincse, ezért gyakran ment közéjük és fülelt, igyekezett elsajátítani a hallottakat, amelyeket gyakran beépített írásaiba.

A gyerekek nyelvteremtő zsenik is, hiszen remek szavakat találnak ki, szabadon garázdálkodnak a nyelvvel, kettévágják, kifordítják, visszafele olvassák, és én is erre biztatom őket

– mondta.

Csukás úgy gondolta, hogy a siker titka, hogy sohasem fél kézzel, hanem teljes szívvel írta meséit.

Hangsúlyozta, hogy a gyerekirodalmat a felnőtt irodalommal pontosan egyenértékűnek tartja, de sérelmezte, hogy az irodalmi közvélemény nem ismeri el megfelelő módon ezt a műfajt. Mint mondta, a gyerekirodalom rangja nincs a helyén, és amíg ez így van, addig megfelelő támogatásokat sem fog kapni. Úgy vélte, hogy bár fontos támogatni a felnőtteknek szóló magyar filmek elkészülését, de legalább ilyen jelentőségű, hogy minőségi gyerekfilmek is készüljenek.

Pályája elején évente 10 játékfilmet is forgattak a számtalan báb-, animációs és rajzfilm mellett, a több mint 40 éves pályafutásának végefelé azonban tíz év alatt szinte egy se forgott, pedig véleménye szerint a gyerekeken nem lenne szabad spórolni.

A jövő itt van mellettünk, körülbelül egy méter magasságban

– mondta, utalva arra, hogy a gyerekek művelésébe fektetett pénz térülhet meg igazán.

Csukás István írt játék-, rajz- és gyurmafilmet, hangjátékot, színdarabot és gyerekoperát is, amelyet 2014-ben Szökevény csillagok címmel mutattak be a Szegedi Nemzeti Színházban. Zala megyében általános iskola, Balatonszárszón színház viseli a nevét, 2014-ben pedig Őze Áron, a Pesti Magyar Színház akkori igazgatója Csukás István-díjat alapított gyermekdarabok elismerésére. Ez utóbbiról az író elmondta: bízik abban, hogy személye és életműve kedvet hozhat a fiatal alkotók számára minőségi gyerekdarabok megírásához.

Úgy tűnik, egyre több tehetséges író, költő kap kedvet a gyerekirodalomhoz, aminek szívből örülök. Csak biztatni tudom őket, mert ez egy nagyon izgalmas része az alkotói pályának, és nem mellékesen óriási sikereket lehet itt elérni

– fűzte hozzá.

Mesehőseire a mai nap emlékszünk, szívesen olvassuk, nézzük újra Pom Pom, Mirr Murr vagy A Nagy ho-ho-ho-horgász kalandjait. A tesztet kitöltve kiderül, hogy ki mennyire emlékszik rájuk.

Indulhat a kvíz?

Kapcsolódó
Minden nap Süsü, Bubó és Vuk köszönti az óvodásokat
Csupasz beton helyett ma már színes, mesefigurás falaknak örülhetnek a gyerekek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik