Mozaik

Kötelező olvasmány lehet a Süsü, a sárkány

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti Alaptantervben (NAT), írta a Magyar Nemzet.

Az irodalmi műveltségre vonatkozó tananyagban sok módosítás van, új költők, írók kerültek be a tervezetbe.

Bélyegblokkot kapott és visszatér a képernyőre Süsü, a sárkány
Felkérték Csukás Istvánt, írja meg a zenés bábjáték következő epizódjait.

Általános iskolák

Az általános iskolában továbbra is kötelező olvasmány Arany János Toldija és Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye, de megjelenik a kínálatban Csukás István, Jókai Mórtól A nagy­enyedi két fűzfa című elbeszélés, Mikszáth Kálmántól pedig három mű.

Csukás István

A Pom-Pom, a Süsü, a Mirr-murr vagy éppen a Keménykalap és krumpliorr írójának meséi 2012-ben nem kerültek bele 2013-ban érvénybe lépett Nemzeti Alaptantervbe arra való hivatkozással, hogy élő író nem szerepelhet a NAT-ban. Csukás akkor azon csodálkozott, hogy akkor egyáltalán miként került be ő a tervezetbe? Ezúttal azonban tényként könyvelhető el, hogy a népszerű író tanagyag lesz, és meseregénye közül bármelyik kötelező olvasmány is lehet.

A korábbinál többször szerepel a tantervben Wass Albert és Szabó Magda, előkerülnek Reményik Sándor művei, de ajánlottként pedig  Agatha Christie krimiíró is. Bekerült a tantervbe Kecskeméti Vég Mihály, Kittenberger Kálmán, Gyóni Géza, Széchenyi Zsigmond, valamint Kós Károly és Romhányi József munkássága is.

Jancsi és Iluska alakját festette a vályogházra a karate mester
Szívesen fest magyaros dolgokat, mert az a szíve mélyéről táplálkozik.

Középiskolák

A középiskolai évfolyamokon továbbra is tananyag lesz Katona József Bánk bánja, Petőfitől A helység kalapácsa, Vörösmarty Csongor és Tündéje, Zrínyitől a Szigeti veszedelem. Bekerült Jókaitól A huszti beteglátogatók, Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című regénye. Újdonság Herczeg Ferenctől a háromszor is irodalmi Nobel-díjra felterjesztett Az élet kapuja című regény.

A világirodalmi részben sok egyéb mellett megmarad Homérosztól az Odüsszeia, Szophoklésztől az Antigoné, Moliére-től A fösvény. Továbbra is tananyag lesz Villon költészete, Balzac Goriot apó, illetve Stendhal Vörös és fekete című regénye is.

Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt

Hajdani diákszavak Nyilas Misi idejéből - Felismered őket?
Pakk, lutri, reskontó, elsinkófál, pedellus és társai: vajon emlékszünk még rájuk?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik