Mozaik

Boon.hu: kilőtték a svájci farkast

FACEBOOK / GRUPPE WOLF SCHWEIZ
FACEBOOK / GRUPPE WOLF SCHWEIZ

A boon.hu értesülései szerint Hidasnémeti környékén egy vadász kilőtte az M237-es számú, svájci jeladós farkast.

Mint ismert, a Graubünden Kantoni Vadászati ​​és Halászati ​​Hivatal tavaly márciusban látta el jeladóval a 2021-ben született állatot, mely korának megfelelően és összességében nem meglepő módon júniusban aztán vándorlásba kezdett. Idén érte el Magyarországot, hetekig pihent Budapest agglomerációjában, majd Nógrád és Heves megyét is érintve jutott el a napokban Borsodba, ahol végezhettek vele.

Pedig a farkas már hivatalosan rekorder volt. Átkelt több folyón és autópályán, keresztezett vasútvonalakat, vándorlása legmagasabb pontján pedig közel 3500 méteres tengerszint feletti magasságban haladt. Legtöbbször céltudatosan vándorolt ​​egy adott irányba, de időnként néhány napig (legfeljebb két hétig) egy helyben maradt, vélhetően pihenni vagy a bőséges táplálék miatt.

Az M237-es a megtett 1927 kilométert tett meg a kiindulópontjától, amivel új európai csúcsot állított fel, jeladós farkas ugyanis ilyen nagy utat még sosem járt be a kontinensen.

A fiatal állat 1 év alatt négy országot is bejárt. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának gerinces zoológiai szakreferense korábban arról beszélt, a farkas vándorlásának oka a fajfenntartó ösztön.

A boon.hu kilövésről szóló információit a rendőrség megerősíteni és cáfolni sem tudta, de úgy tudni, hogy az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik.

A lap megkeresésére az Agrárminisztérium sajtóosztálya válaszlevélben azt írta, hogy minden szürke farkas lelövése három év börtönbüntetést vonhat maga után, így a jeladósé is.

A szürke farkas (Canis lupus) Magyarországon őshonos nagyragadozó, fokozottan védett és kiemelt közösségi jelentőségű faj. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

– írták.

Kapcsolódó
Alig több mint két tucat farkas él az országban
Szó sincs növekvő állományról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik