Mozaik

Jeladója szerint 100 km/h fölötti sebességgel „haladt” a svájci farkas, erre figyeltek fel a természetvédők

A boon.hu információi szerint egy borsodi ingatlannal is rendelkező vadász-vállalkozó lőhette ki a Svájcból egészen Magyarországi vándorló jeladós farkast.

A lap, amely elsőként számolt be az esetről, most neve elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva azt írta, a jeladó szerint az állat egy időben száz kilométer per óra fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton, ami gyanús lett a természetvédelmi szakembereknek.

Ez alapján az elkövető járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét.

Mikor szembesültek a fejleményekkel, a szakemberek a farkas nyomába eredtek a jeladó adatai alapján. Végül Hidasnémeti közelében a Hernádban találták meg a farkas jeladóját, olvasható a cikkben.

A boon.hu pénteken egy másik cikkben azt írta, hogy egyelőre csak a jeladós nyakörvét találták meg a Svájcból Borsodig vándorolt, majd itt valószínűleg lelőtt farkasnak. A tetemet nagy erőkkel keresik.

Meg nem erősített információik szerint az elkövető a GPS jeladót tönkretette a nyakörvön, amit aztán a Hernádba dobott, de a rádiófrekvenciás jeladó tovább működött. Ez alapján találták meg a hatóságok a nyakörvet, amit egyes hírek szerint búvárok hoztak a felszínre.

Az Acnews.hu egy név nélkül nyilatkozó környékbeli vadászra hivatkozva arról írt, hogy egy amatőr vadász lehetett a tettes, aki azt hihette, hogy kóbor kutyára lő, és amikor rájött, hogy mit tett, levehette a kilőtt farkasról a jeladóját, és később úgy bukott le, hogy a tettével dicsekedett társai előtt.

Az elszomorító esetről a farkasra jeladót rögzítő Gruppe Wolf Schweiz is beszámolt a Facebook-oldalán. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a poszthoz azt kommentelte,

mindent elkövetünk, hogy az igazság kiderüljön és a bűnös kézre és a törvény elé kerüljön. Borzalmasan sajnáljuk az esetet. Mást most nem mondhatunk. Dolgozunk, hogy segíthessünk.

A farkas már hivatalosan rekorder volt. Átkelt több folyón és autópályán, keresztezett vasútvonalakat, vándorlása legmagasabb pontján pedig közel 3500 méteres tengerszint feletti magasságban haladt. Legtöbbször céltudatosan vándorolt ​​egy adott irányba, de időnként néhány napig (legfeljebb két hétig) egy helyben maradt, vélhetően pihenni vagy a bőséges táplálék miatt.

Az M237-es a megtett 1927 kilométert tett meg a kiindulópontjától, amivel új európai csúcsot állított fel, jeladós farkas ugyanis ilyen nagy utat még sosem járt be a kontinensen.

A fiatal állat 1 év alatt négy országot is bejárt. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának gerinces zoológiai szakreferense korábban arról beszélt, a farkas vándorlásának oka a fajfenntartó ösztön.

Kapcsolódó
Alig több mint két tucat farkas él az országban
Szó sincs növekvő állományról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik