Mozaik

Speciális kutyákkal keresik a svájci farkas tetemét

Mint arról korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt, lapértesülések szerint egyelőre csak a jeladós nyakörvét találták meg a Svájcból egészen Borsodig vándorolt, majd ott lelőtt farkasnak.

A boon.hu szombaton arról írt, a farkas maradványainak kereséséhez olyan speciális kutyákat vetnek be a szlovák-magyar határ mentén, amelyek az elásott tetemeket is megtalálják.

Az elkövető a lap meg nem erősített információi a GPS jeladót tönkretette a nyakörvön, amit aztán a Hernádba dobott, de a rádiófrekvenciás jeladó tovább működött.

A jeladó szerint az állat egy időben száz kilométer per óra fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton, ami gyanús lett a természetvédelmi szakembereknek. Ez alapján az elkövető járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét. Mikor szembesültek a fejleményekkel, a szakemberek a farkas nyomába eredtek a jeladó adatai alapján. Végül Hidasnémeti közelében a Hernádban találták meg a farkas jeladóját.

Az elszomorító esetről a farkasra jeladót rögzítő Gruppe Wolf Schweiz is beszámolt a Facebook-oldalán. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a poszthoz azt kommentelte,

mindent elkövetünk, hogy az igazság kiderüljön és a bűnös kézre és a törvény elé kerüljön. Borzalmasan sajnáljuk az esetet. Mást most nem mondhatunk. Dolgozunk, hogy segíthessünk.

A farkas már hivatalosan rekorder volt. Átkelt több folyón és autópályán, keresztezett vasútvonalakat, vándorlása legmagasabb pontján pedig közel 3500 méteres tengerszint feletti magasságban haladt. Legtöbbször céltudatosan vándorolt ​​egy adott irányba, de időnként néhány napig (legfeljebb két hétig) egy helyben maradt, vélhetően pihenni vagy a bőséges táplálék miatt.

Az M237-es a megtett 1927 kilométert tett meg a kiindulópontjától, amivel új európai csúcsot állított fel, jeladós farkas ugyanis ilyen nagy utat még sosem járt be a kontinensen.

A fiatal állat 1 év alatt négy országot is bejárt. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának gerinces zoológiai szakreferense korábban arról beszélt, a farkas vándorlásának oka a fajfenntartó ösztön.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik