Mozaik

Milliós fizetések ellenére is munkaerőhiány várható a Balatonnál

Pexels
Pexels
Az „álomfizetésért” cserébe a munkavállaló helyzete több szempontból sem egyszerű.

Idén is munkaerőhiányra számítanak a Balatonnál, mert bár a kínált fizetések akár egészen szép összegek is lehetnek, mégis egyre kevésbé választják ezeket a munkákat a dolgozni vágyók.

Ilyenkor már megkezdik a munkaerő toborzását a balatoni vendéglátóhelyek, így van lehetőségük a korábban megszokott csapatot összeverbuválni vagy a legjobb szakembereket megszerezni.

A Balatonnál munkaerőhiány mindig van, és ez az idén sem lesz másként. A szezonalitásnak, amely hamarosan meg is kezdődik, mindig van egy munkaerőfelhajtó hatása, ugyanis a szezonális munkáknál a helyzet az, hogy akik odamennek, azoknak máshol van más munkahelyük, vagyis hiányzik onnan, ahonnan éppen elmegy. Afelé kellene mennünk, hogy olyan atipikus foglalkoztatottakat alkalmazzunk, akik csak szezonálisan vehetők fel – és például Ausztriában 30%-os az ilyen dolgozók aránya, akik csak így dolgoznak, mert így a „főállásuktól” nem szakadnak el közben

– közölte Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Pénzcentrummal.

Valóban milliós fizetések kaphatók a Balatonnál, amihez sok helyen ingyen szállás és étkezés is jár, azonban keményen meg is kell dolgozni érte, a napi 10-12 vagy akár több munkaóra szokásosnak mondható, amit nem mindenki bír hosszabb távon.

Gyurácz Tibor, a Humán Centrum szakértője úgy látja, hogy kisebb lesz a munkaerőhiány, mint korábban, mert az előző években sok vendéglátóipari vállalkozás bezárt, így a kereslet csökken.

Akik rendesen bánnak a munkaerővel, azokhoz az idén is visszatérnek majd a munkavállalók a nyári szezonra

– véli Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Úgy látja, hogy a fiatalok nem biztos, hogy egy olyan sérülékeny ágazatban, mint a vendéglátás vagy a turizmus akarnának tevékenykedni – és ráadásul épp a vendéglátásban elég sokat is kell dolgozni.

Kapcsolódó
Íme a top 7 sikerképzés az országban
A munkaerőhiány sújtotta szakmákban gyorsan munkát lehet találni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik