Mozaik

Károkat okoznak a túlzott pontytelepítések a természetfilmes szerint

wikimedia commons
wikimedia commons
Jó lenne, ha színesebb lenne a halállomány.

A Magyar Országos Horgász Szövetség a pontytelepítések csökkentésével tenné színesebbé a hazai halállományt. 2021-ben az országban megvalósuló telepítések 91 százaléka, 4870 tonna ponty volt, ezt szeretnék levinni 85 százalékra. Ennek érdekében több keszegféle és ragadozó kihelyezését sürgetik, írja a Pecaverzum.

A témához kapcsolódva, a túlzott pontytelepítések káros hatásairól írt cikket Szendőfi Balázs természetfilmes, az MHTT rendszeresen publikáló tagja. Az írás a Magyar Szó nyomtatott számában jelent meg, de a szerző feltöltötte saját Facebook-oldalára is.

Szendőfi Balázs szerint a nagy mennyiségű pontykihelyezések komplex zavart okoznak a vízi életközösségekben, cikkében tudományos tényekre alapozva sorolja fel a ponty káros ökológiai hatásait. Elsődleges és legjelentősebb hatás a víz átlátszóságának drasztikus csökkenése, vagyis a víz zavarosítása.

Ezt a ponty többféle módon is okozza párhuzamosan: az aljzat állandó túrásával felkavarja azt, lebegő szemcséket juttat a vízoszlopba. Ugyanezzel a tevékenységével rontja a hínárnövények gyökérzetének megtapadását, valamint a fizikai felzavarással a fényt is csökkenti előlük. A növények árnyékoló hatásának csökkentése aztán átmenetileg több fényt enged a vízbe, jobban elszaporodik a fitoplankton, ami még zavarosabbá teszi a vizet

– olvasható a cikkben, mely végén a szerző lehetséges megoldásokat is sorol.

Úgy látja, más halfajok horgászatának népszerűsítése, jóval több kíméleti terület kijelölése és a horgászok számának csökkentése (akár szigorúbb vizsgákkal vagy más minőségi szűréssel) enyhítheti a problémát.

Kapcsolódó
Tűzpiros pontyot fogtak a Ráckevei-Dunából
Ilyen halat is ritkán látni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik