Mozaik

40 kék vércsét jeladóztak meg magyar kutatók Afrikában

wikimedia common
wikimedia common
A kék vércse Magyarország és az Európai Unió kiemelt védelem alatt álló ragadozómadár-faja. A mostani megfigyelés számtalan információval szolgált a faj szokásairól.

Véget ért az angolai kékvércse-expedíció, mely során Magyarország és Angola komplex kutatási-természetvédelmi együttműködés keretében magyar kutatók érkeztek Angolába, hogy közösen kialakítsák azt a természetvédelmi akciótervet, mely garantálja a kék vércse hosszú távú védelmét a telelőterületen.

A National Geographic Magazin megbízásából képriport készült a vállalkozásról. A stáb tagjai célul tűzték ki egy 360 fokos rövidfilmben mutatni meg az egyedülálló jelenséget, írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldala.

Nyolc magyar, három hét, háromezer kilométer zötykölődés, 40 műholdas jeladó, egy hastífusz-fertőzés, kígyó-kalandok és két terrabájtnyi fotó- és videóanyag. Számokban ezzel jellemezhető az út, az átélt kalandokat pedig minden tag a szívében őrzi.

wikimedia common

Meghökkentő, fordulatokkal teli utazáson vagyunk túl. Az angolai út mindkét célja megvalósult, sikerült 40 kék vércsét megjelölni GPS jeladóval, és a velünk tartó fotós és filmes stáb egyedülálló felvételeket készített a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

– nyilatkozta Palatitz Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület projektvezetője.

Bár a jeladózás során technikai problémák léptek fel, és betegséggel is meg kellett küzdeniük a résztvevőknek, a projekt végül sikeres volt.

Számos új információ birtokába jutottak a szakemberek. A befogott kék vércsék mérlegelésénél kiderült, hogy a tavaszi vonulásra 30% extra tartalékkal készülnek a madarak – és mindezt a rajzó termeszekből merítik. A jeladózás első tapasztalata szerint nem csak a gyülekezőhely közvetlen közelében vadásznak és nem is minden nap alszanak ugyanazon a helyen.

Éjjellátóinkkal megfigyeltük, hogy a kék vércsék képesek az emberi szem számára teljes sötétségben is vadászni a levegőben. Sajnos továbbra is komoly méreteket ölt a két fő veszélyforrás: a kék vércsék vadászata és a fakivágás, erre kell összpontosítani a jövőbeni erőfeszítéseket

– mondta el a projektvezető.

A munka persze nem ért véget a hazaérkezéssel. Első lépésben mindenki számára meg szeretnék mutatni a csodát, ami idáig még a szakemberek elől is rejtve maradt.

A kék vércse Magyarország és az Európai Unió kiemelt védelem alatt álló ragadozómadár-faja. Különlegessége, hogy egész évben keresi fajtársai közelségét, a Pannon pusztákon akár 100 párt is elérő telepeken költ. Telelőterülete az Okawango vízgyűjtőjében van, ahol októbertől áprilisig tartózkodik. Nappal termeszekre és más mezőgazdasági kártevőkre vadászik, éjjel kisebb facsoportokba gyülekezik, ahol hatalmas, több százezres tömegben éjszakázik. Műholdas nyomkövetők adatait követve magyar kutatók 2019-ben tárták fel a tudomány számára ezt az egyedülálló jelenséget. A nemzetközi figyelem azonnal ráirányult a fajra és az angolai kormányzat szintén jelezte együttműködési szándékát.

A kék vércsék március során készülnek fel az észak felé tartó, 8500 kilométeres vonulásukra. Kritikus ez a periódus a faj túlélése szempontjából, mert az út során megállás nélkül repülik át az esőedőt, majd kisebb pihenő utána a Szaharát és a Földközi-tengert. Az angolai gyülekezőhelyeken ezért kellő zsírtartalékot kell felhalmozniuk, illetve úgy kell összehangolniuk az indulásukat, hogy elkerüljék a trópusi viharzónákat.

 

Egyelőre nem ismert a kék vércsék összes angolai éjszakázóhelye, de a 2019-ben fellelt angolai gyülekező önmagában több madarat számlál, mint amekkorára eddig a világállományt becsülték. A gyülekezés jelensége önmagában fantasztikus természeti csoda, jelentős nemzetközi turisztikai potenciállal, de egyben nagyon sebezhetővé teszi a madarakat. A helyi égetéses mezőgazdaság, a fakivágás közvetett és közvetlen veszélyforrásokat rejt, és a családok vadásszák, eszik és kereskednek is a kék vércsékkel.

Az expedíció magyar tagjai: Borbáth Péter / Fehérvári Péter Dr. / Lehel Olivér / Novák László / Palatitz Péter Dr. / Pálfi Szabolcs / Solt Szabolcs / Stiller Ákos

Kapcsolódó
Magyar-szlovák összefogás két veszélyeztetett madárfajért
A kék vércse és a túzok állománya drámai mértékben lecsökkent az elmúlt évtizedekben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik