Mozaik

Magyar-szlovák összefogás két veszélyeztetett madárfajért

A kék vércse és a túzok állománya drámai mértékben lecsökkent az elmúlt évtizedekben.

A kék vércse és a túzok azon madárfajok csoportjába tartoznak, amiket a szakértők a legnagyobb aggodalommal figyelnek. Állományuk drámai mértékben csökkent az elmúlt évtizedekben bizonyos régiókban. Szlovák és magyar ornitológusok hosszú ideje együttműködésben dolgoznak mindkét faj populációjának megerősítésén, növekedésének elősegítésén, jelent meg közleményben a ferto-hansag.hu oldalán.

A kék vércse és a túzok állománya az elmúlt 40 évben 30% kal csökkent Európában, egyes régiókban pedig az eltűnés veszélye fenyegeti. Ennek oka az élőhelyvesztés és az alacsony szaporodási siker.

Kapcsolódó
Túzokcsapat bukkant fel Székkutas környékén
Ebben a térségben nagyon ritkán lehet ilyen népes csapattal találkozni.

Ezért a most induló Steppe on border LIFE projekt azoknak az élőhelyeknek a javítására összpontosít, ahol mindkét faj előfordul, különösen a határ menti régióban. A pályázat az Európai Unió támogatásával, öt éves időtartamban valósul meg. Fő célja a túzok és a kék vércse kedvezőtlen helyzetének javítása, amit elsősorban az intenzíven használt mezőgazdasági területek gyepterületekké alakításával szeretnének elérni, ez ugyanis javítja mind a táplálkozás, mind a költés és fiókanevelés feltételeit.

A projekt Magyarországról és Szlovákiából két társfinanszírozó hozzájárulásával, hét kedvezményezett közös munkájaként valósul meg Szlovákiában egy, Magyarországon pedig négy különleges madárvédelmi területen 2022. február 1-től 2027. április 30-ig.

Szlovákiában a projekt tevékenységeit a Sysľovské polia különleges madárvédelmi területen hajtják végre, ami az ország utolsó ismert helyszíne, ahol mindkét faj rendszeresen előfordul.

wikimedia commons

A kék vércse már a kihalás szélén állt Szlovákiában, 2012-ben egyetlen sikeres költőpárt sem észleltek. Ezután a park különböző természetvédelmi akciókat hajtott végre, nagy sikerrel. A populáció mérete azóta is ingadozó.  2019-ben 22 pár 74 fiókát költött ki, 2021-ben már csak 14 párról és 35 fiókáról beszélhetünk

– áll a közleményben.

Szlovákiában túzok költést 2012 óta nem regisztráltak, kivéve 2018-ban, amikor 4 fészkelési kísérletet jegyeztek fel ismeretlen eredménnyel.

A Sysľovské polia különleges madárvédelmi terület 95% ára jellemző az intenzív gazdálkodás, beleértve a növényvédő szerek és műtrágyák használatát. Ennek következtében mindkét madárfajt érzékenyen érintik a zsákmány állatok (különösen kistermetű rág csálók és rovarok) korlátozott elérhetősége és a kedvezőtlen természetes szaporodási feltételek. A terület másik problémája a látogatók illegális belépése, ami zavarást okoz.

Ezért körülbelül 112 hektárnyi területen a célfajok számára biztonságos költést biztosítanak minden észlelt költési kísérletnél. Több mint 3000 fa és cserje ültetése is kedvez a gerincteleneknek, az általános biológiai sokféleségnek, a vízvisszatartásnak és hozzájárul a természetes fészkelőhely kínálat növekedéséhez.

wikimedia commons

Magyarországon tervezett tevékenységek

A Mosoni-sík különleges madárvédelmi terület jelenleg a Kisalföld egyetlen túzok-élőhelye. A Natura2000 terület kijelölésekor ez a terület a faj legfontosabb élőhelyeként volt megjelölve. A jövőben megfelelő gyepgazdálkodás, illetve a megfelelő költő- és táplálkozóhelyek kialakítása elengedhetetlen a stabil populáció megőrzéséhez.

Ez azért is fontos, mert jelenleg alig 5 kék vércse próbál zsákmányhoz jutni az intenzíven művelt szántóföldön, így  a költési siker nagyon alacsony, maximum 2 fióka jut egy fészekre. A varjak gyérítése következtében a természetes fészkelési lehetőségek is erősen lecsökkentek.

A Fertő-tó különleges madárvédelmi területen is hasonló a területhasználat helyzete. Kék vércse hosszú ideig nem is költött a területen, vándorló egyedek azonban rendszeresen előfordultak. Az elmúlt 5 évben 1-8 párat észleltek. Megfelelő táplálkozó- és költőhelyek kialakításával rendszeres, stabil költőállomány alakulhat ki a területen

– jelenti ki a közlemény.

wikimedia commons

A határ menti területeken a költési lehetőségek megteremtése érdekében a Fertő-tó és a Mosoni-sík különleges madárvédelmi területeken száz költőláda kerül kihelyezésre. Ezen kívül a Sárvíz völgye és a Velencei-tó és Dinnyési-fertő különleges madárvédelmi területeken legalább négy telepen további kétszáz költőláda kerül kihelyezésre a sikeres költés feltételeinek biztosítására.

A Fertő tó és a Mosoni-sík területén összesen 311 hektáron az invazív fafajok, illetve az agresszív gyom- és cserjefajok eltávolítása után tervezett élőhely-helyreállítási munkák a túzok és a kék vércse számára megfelelő költő- és táplálkozási helyek kialakítása a cél.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik