Virágzó vidékünk

Egyre több a túzok a Dél-Alföldön

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Rekord számú madarat számláltak össze.

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai január közepén számlálták össze az illetékességi területen megtalálható túzokokat. A szinkronszámlálás során összesen 601 túzokot regisztráltak. Ez közel 50 egyeddel több, mint az előző télen volt, olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Kapcsolódó

A legtöbb túzok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, itt 573 példányt számoltak össze az illetékesek. A megfigyelés során hat gyűrűs madarat is észleltek, közülük öt tavaly, egy pedig néhány évvel korábban kapott jelölőgyűrűt.

A túzokok a téli időszakban vegyes csapatokban – tojók, idei fiókák, kakasok együtt – mozognak. A legnépesebb csapat 124 madárból állt, több helyen pedig 40-60 túzok mozgott együtt.

A Körös-Maros Nemzeti Park másik tradicionális túzok-élőhelyén, a Csanádi pusztákon további 28 egyedet számoltunk. Főként a lucernatáblákon és nemzeti parkunk saját kezelésű szántóin mozogtak, egy csapatban. A 22 felnőtt tojó társaságában négy öreg és 2 fiatal kakas volt

– összegeztek a nemzeti park munkatársai.

Szél Antal istván

A Kis-Sárréten, Mezőgyán-Zsadány térségében élő túzokok télen általában a határ túloldalán, Nagyszalonta térségében tartózkodnak. Így történt ez most is, ezért a szinkronszámlálás alkalmával itt egyetlen túzokkal sem találkoztunk. Ugyanakkor a határ túloldalán, 37 példányt regisztráltak a szakemberek.  A „költözködés” valószínű oka az, hogy Nagyszalonta térségében nagy kiterjedésű repceföldek vannak, melyek kitűnő téli táplálékot nyújtanak a túzokoknak.

Kapcsolódó
Erdőrezervátum, vadvíz, madárvárta a Körösök mentén
Az országban elsők között nyilvánították védetté a Dél-Tiszántúl legkiemelkedőbb természeti értékeit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik