Virágzó vidékünk

Erdőrezervátum, vadvíz, madárvárta a Körösök mentén

mti/Rosta Tibor
mti/Rosta Tibor
Az országban elsők között nyilvánították védetté a Dél-Tiszántúl legkiemelkedőbb természeti értékeit.

Nemzeti park igazgatóságaink szinte kifogyhatatlan látnivalóval, élménydús programokkal várják a természetkedvelőket. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is változatos élővilággal, vadvizekkel, mocsarakkal, látogatóközponttal, tanösvénnyel, természetiskolával, népszerű vezetett túrákkal csalogat minden korosztályt, írja közleményében az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Kapcsolódó
A csodás Mini Magyarországot és a Körös-mentét mindenkinek látni kell
Ha még nem láttátok Szarvason a Mini Magyarország makettparkot és a Körös-mentét, akkor ideje tervbe venni.

Akár motorcsónakkal, akár kerékpárral, vagy éppen gyalogosan járjuk be a mintegy 52 ezer hektár területű nemzeti park valamely szegletét, számtalan különlegesség vár ránk.

Fokozott védelem alatt álló területek

A Körös-Maros Nemzeti Park teljes területe 52.125 hektár, melyből mintegy 6.419 hektár fokozattan védett, 61 hektár erdőrezervátum és 5.486 hektár a nemzetközi jelentőségű vadvizek körébe tartozik, a Ramsari-egyezmény védelmét élvezi. A nemzeti park 13 mozaikból áll, ahol az egyes területrészek az ősi táj töredékekben fennmaradt élőhelyeinek, folyóinak, mocsarainak és pusztáinak egy-egy darabját őrzik az utókor számára.

A kiemelt védelem biztosítja az élővilág változatosságának fenntartását, amelynek megismerésére, bemutatására az igazgatóság számos létesítményt üzemeltet és élményadó programot kínál.

mti/Rosta Tibor Szarvasi Arborétum

Az Alföld ezen értékes szegletének világát, a térség természeti-, táji- és kulturális értékeit három látogatóközpont, egy tematikus bemutatóhely, három természetiskola, valamint hét tanösvény mutatja be élményszerűen.

A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont és a Bihari Madárvárta a védett területektől csupán egy karnyújtásnyira, közel 100 személynek nyújt színvonalas és pénztárcabarát szállást. Az átélt élményekről évente mintegy százezer látogató számolhat be.

Néhány népszerű túra a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság élménytárából

Motorcsónak túra a Hármas-Körös felső szakaszán: a szarvasi szivornyát ellátó tápcsatorna torkolatától a Hortobágy-Berettyó folyó árvízkapujáig eső folyószakasz motorcsónakos bejárása az Aranyos és Borza szentély típusú holtágak érintésével.

Körös-menti túra e-bike-kal: a Körösvölgyi Állatparkból indulva kényelmes kerekezést kínál a Szarvasi Arborétum előtt, a Körös-ártér részterület határához. A gáton továbbhaladva már az ártéri erdő kíséri a résztvevők útját. Ezt követően a Halászteleki tanösvény tíz információs táblán keresztül mutatja be az egykori ártéri táj történetét és az itt élő növény- és állatvilágot.

Néhány kilométer megtétele után a Hármas-Körös két különösen szép, úgynevezett “szentély-típusú” holtágához, az Aranyosi- és a Borza-holtágakhoz érnek a résztvevők, ahol megcsodálhatják az ártéri erdő fáira felkúszó vadszőlők alkotta fátyoltársulást.

MTI/Rosta Tibor Erdélyi hérics

A Körös-ártéren olyan ritka madarak költenek, mint a fekete gólya, vagy a rétisas. Szarvas felé egy újabb víztest, a Nagyfoki-holtág mellett kerekezve érnek vissza a túrázók a Körösvölgyi Állatparkba.

A hosszabb távot kedvelők résztvehetnek a Kastélytörténeti szakvezetéses túrán. A mintegy két órás, 20 kilométeres kerekezés célja megmutatni a résztvevők számára azt az egyedi atmoszférát, ami Szarvast és környékét oly meghatározóan jellemzi. A táj és az épített műemléki környezet szerves egységét, amely garantáltan elvarázsol minden ökoturistát.

A kastélyok titokzatos múltjára és a táj festői hangulatára felfűzött tematikus kirándulás kiinduló pontja az Anna-liget gyöngyszeme, a Csáky-kastély műemléképülete, majd piramis tölgyek és ültetett hársfasor kíséri a túrautat.

Különleges élővilág

A Holt-Körös partján a különleges mocsári ciprusokat csodálhatjuk meg, majd ezt követően a nosztalgikus Erzsébet-hídon átkelve, a Vízi színház mellett elhaladva, a belváros szívében érhetjük el a túra következő állomását, a Mittrowszky-kastélyt és a Szarvas szobrot, a Bolza-kastély páratlan látványában pedig a Holt-Körös hídról gyönyörködhetünk.

A 19. század elején épült, 1000 négyzetméteres kastély és nyugati homlokzata, az előkerttel, az ott álló Romulust és Remust szoptató farkasanya szobrával a város jelképévé vált. A túra végén a résztvevők a Hármas-Körös töltés gátján, védett érték látnivalói között kerekeznek el, hogy a híres Hunyadi-Rudnyánszky kastélyt is bortokukba vegyék.

mti/Rosta Tibor Kettõs-Körös partja Békésnél

Aki pedig egy igazán romantikus, egyben misztikus programon venne részt, nem hagyhatja ki az augusztus közepi Csomorkányi csillagles programot.

Az erre az élményre vágyók napnyugtáig helytörténeti érdekességekkel, a Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékeivel ismerkedhetnek, majd sötétedést követően az augusztusi égbolton távcsöveken keresztül gyönyörködhetnek a Perseidák meteorrajban.

Emblematikus programok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság több éve megrendezett, emblematikus programjai a májusi Túzokfesztivál és a Bihari Táj Napja, a szeptemberi Kardoskúti Fehér Tó Napja. Az igazgatóság a Magyar Nemzeti Parkok Hetén, 2021-ben szeptember 13-19. között is változatos, élménydús programokat kínál.

mti/Kovács Attila Verekedõ túzokkakasok a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Békés megyei Dévaványa határában

Az országban elsők között nyilvánították védetté a Dél-Tiszántúl legkiemelkedőbb természeti értékeit – például az erdélyi héricset, a túzokot, vagy a védett területek közül a Kardoskúti Fehér-tavat.

Már a 70-es években felvetődött egy Körösvidéki Nemzeti Park gondolata, végül 1994 májusában alakult meg szarvasi székhellyel a Körös-Maros Vidéki Természetvédelmi Igazgatóság. A Körös-Maros Nemzeti Park 1997-ben az ország hetedik nemzeti parkjaként nyithatta meg kapuit a látogatók előtt.

Kapcsolódó
Sárga virágtenger borítja a Körösök hullámterét
Ritka természeti látványosság kínálja magát a turistáknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik