Mozaik

Egyre több német nyugdíjas lakik Magyarországon

wikimedia commons
wikimedia commons
Az elmúlt öt év alatt több mint 25 százalékkal nőtt a számuk.

A Balaton környékén mindig is jellemzőek voltak a német vendégek. Sokan jöttek nyaralni, néhányan pedig ide is költöztek az elmúlt évek során. A Magyarországon élő német nyugdíjasok száma azonban az elmúlt öt év alatt több mint 25 százalékkal nőtt, írja a német Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) televíziós csatorna riportja alapján a Pénzcentrum.

Jelenleg 14 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíjának folyósítását. Öt évvel ezelőtt ez a szám még csak 11 700 volt. Különösen a Balaton térsége népszerű, de már az ország más részében is vásárolnak külföldiek ingatlanokat. Egyre több az érdeklődő például a Tisza-tónál, ahol még nem olyan magasak az árak, de kedvezőek az adottságok.

A Magyarországra települő németek már húsz településen szerveztek helyi csoportokat a Balaton térségében, a legtöbben  Marcaliban és Keszthelyen élnek, ezeken a helyeken egész utcák németesedtek el. Számukra az itteni ingatlanok olcsónak számítanak, de az ideköltözés okai között szerepel az is, hogy sokan nem érzik otthon Németországban magukat, főként a 2015-ös menekültválság óta.

Érdekes tény, hogy rengeteg német idős választja Magyarországot, miközben sok magyar nyugdíjas pedig éppen Németországban él. Jelenleg több mint 16 ezer jogosult ellátását folyósítja Németországba a Magyar Államkincstár. Az összes külföldre folyósított magyar nyugdíj 34 százaléka érkezik oda.

Kapcsolódó
Magas árak és munkaerőhiány várható a nyári szezonban a Balatonnál
Átlagban 10-15 százalékos emelésre lehet számítani. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik