Életmód

Magas árak és munkaerőhiány várható a nyári szezonban a Balatonnál

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék
Átlagban 10-15 százalékos emelésre lehet számítani.

Jó szezonra számítanak a Balatonnál, ha az időjárás is kegyes lesz. A fő időszak tendenciaszerűen július 8-10. és augusztus 20. között alakul évek óta, de sok helyen az elő- és utószezonban is várják a vendégeket. A tapasztalatok szerint egyre többen töltik a tavaszt, illetve az őszi hónapokat is a Balatonnál, sokan a már téliesített nyaralóikban. Ennek hatására felmerült az üzletek, kiszolgáló egységek hosszabb nyitvatartásának lehetősége – ez meg is valósulhat, amennyiben lesz vendég.

A munkaerőhiány idén is gondot okozhat a magyar tengernél.

A legtöbb ember stabil munkahelyet keres – törekedve az éves foglalkoztatásra –, nem pedig egy egy-két, legfeljebb négy hónapos elfoglaltságot. Ráadásul a balatoni személyzet egy része a külföld mellett tette le a voksát, és például maradt Ausztriában, ahol a téli síterepeket már a nyári és őszi időszakban is nyitva tartják, kiváló állást biztosítva

– mondta el a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető-társelnöke, Kertész Rezső az InfoStartnak.

Kertész Rezső elmondása alapján a balatoni munkaerőhelyzet június végéig mindig is problémás volt, de július-augusztusra nagyjából meg szokott oldódni. Szerinte a legfőbb gondot a jól felkészült, nagy munkabírású szakácsok és felszolgálók kisebb hiánya okozza.

Mi a helyzet az árakkal?

A Balatonnak vannak frekventáltabb részei, mint például Balatonfüred, Siófok, Keszthely, Balatonlelle, ahol jellemzően magasabbak az árak, míg a tó más területein némileg alacsonyabbak. 2000 forintos lángosra a hírekkel ellentétben a legtöbb helyen nem kell számítani.

Ugyanakkor vitathatatlan az is, hogy emelkedtek a nyersanyagárak és az üzemelési és bérköltségek, ezért hozzá kell nyúlni az árakhoz. Átlagban 10-15 százalékos emelésre lehet számítani.

A fiatal- és középkorosztály szabadságolási szokásai nagyban megváltoztak, és a korábbi tíz nap, két hét helyett jellemzően hosszú hétvégékre érkeznek a Balatonhoz, ami meglehetősen zavaró, ugyanis hiába erősebb csütörtöktől vasárnapig a forgalom, a kiadásokat a hét első három-négy napjában is fizetni kell. A hét végére megnövekvő fogalom miatt viszont például kisebb személyzetet tartani rizikós

– hívta fel a figyelmet Kertész Rezső.

Kapcsolódó
Jót tett a sok eső a Balatonnak
A balatoni vízmérce szerint már csak egy centiméter hiányzik a 110-hez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik