Mozaik

Természetes jelenség tavasszal a haltetemek megjelenése a Balatonban

wikimedia commons
wikimedia commons
A felmelegedő vízzel egy időben nagyobb tömegben jelennek meg a legyengült, beteg vagy elöregedett halak tetemei a tóban.

Ezek egy része nem kerül szem elé, egy része pedig jobbára egy adott partszakaszra sodródik ki. Összegyűjtésük, eltakarításuk nagy feladatot jelent a Balatoni Halgazdálkodás Nonprofit Zrt. munkatársainak, tekintve a 220 km-es partvonalat, valamint egyes helyeken a vízpart megközelítése is nehézkes. Ebben a munkában nagy segítséget kapnak kikötőmesterektől, strandüzemeltetőktől, valamint a helyi lakosoktól – írták közleményükben.

A tavaszi hónapokban gyakran megfigyelhetők a Lernaea-félékhez tartozó, parazitikus életmódot folytató copepoda rákok a dévérkeszegek testfelületén, a pikkelyekhez rögzülve. Az áttetsző rákok nehezen észrevehetők, de a megtapadás helyén apró vagy nagyobb vörös színű fekélyek alakulnak ki. A Balatonban a dévérkeszeg ívásával egy időben, május végén-június elején ez a bántalom menetrendszerűen megjelenik, azonban a kártétel (elhullás) mértéke az egyes években nem egyforma.

A szokásosnál magasabb tavaszi vízhőmérséklet, valamint egy feltételezett gradáció hatására a tracheliastes-fertőzöttség is korábban, és a megszokottnál intenzívebben jelentkezhet.

Szerencsére idén még nem találtunk fertőzött egyedet, a hűvös időjárásnak köszönhetően.

Csökkenő tendenciát mutat a busa elhullása. Érezhetően kopik ki a víztérből, újabban sem a tómederben, sem a befolyókon nem tapasztaltuk tömeges jelenlétét. Egyéb halfajokból ezen időszakban, április 20.-ig bezáróan az elhullás nagyon minimális szokott lenni, de a felmelegedés még csak most kezdődik.

Sajnos a ponty tavaszi elhullása néhány éve folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Tavaly több, mint háromezer darab elhullott pontyot gyűjtöttek be a halgazdálkodó cég munkatársai, nagyjából húsz tonna tömegben.

Jelenleg a legelterjedtebb megbetegedést és elhullást hazánk tógazdaságaiban, horgásztavaiban és a Balatonban is a ponty ödéma (POX, CEV) vírusa okozza. A megbetegedést egy himlő típusú vírus okozza, melyet először 1974-ben, Japánban mutattak ki koi ponty állományból. Hazánkban először 2015-ben mutatkoztak jelek, melyek a vírus megjelenésére utaltak. 2017-től kezdve pedig számos tógazdaságban és a természetesvízi állományokban kimutatták. A fertőzés nem jár szemmel jól látható tünetekkel, elsősorban a kopoltyú lemezeken jelennek meg barnás, majd fehéres elhalt részek.

Időarányosan idén több elhullott pontyot gyűjtött be a halgazdálkodás, mint tavaly, de az elhullás a 14-16 fokos vízben fog majd a csúcs közelébe érni.

Kapcsolódó
Évi 30-40 tonna haltetemet visznek el a Balaton-partról
Az elpusztult egyedek legnagyobb része a tavaszi időszakban tűnik fel a parti régióban.
Olvasói sztorik