Mozaik

Gyorsan terjedhet hazánk vizeiben az Észak-Amerikában őshonos rák

Dr. Weiperth András
Dr. Weiperth András

Az észak-amerikai eredetű cifrarák (Faxonius limosus) első egyedeit az 1950-es években tógazdasági célból importálták hazánkba. Természetes élőhelyről 1985-ben fogták először a Duna egyik mellékágában. Kiváló alkalmazkodóképessége és az utóbbi évtizedekben tapasztalt gyors terjedése következtében a cifrarák hazánk leggyakoribb idegenhonos tízlábú rákfajává vált, olvasható a Magyar Haltani Társaság legfrissebb Facebook-posztjában.

Mint írják, sikeres terjedése mögött több szakértő feltételezte, hogy a cifrarák aktvitása az őshonos és egyes idegenhonos (pl. jelzőrák) decapodákkal ellentétben a vizeink lehűlésével sem szűnik meg. A faj egész éves aktivitása a termálvízzel terhelt élőhelyeken ismert (pl. békásmegyeri Barát-patak) és a paksi atomerőmű hűtővizét befogadó vízterekben (halastavak, csatornák, a Duna fő- és egyes mellékágai), de téli aktivitását természetes, illetve természetközeli élőhelyen eddig nem dokumentálták.

A társaság hidrobiológiai vizsgálatai során a cifrarák aktivitását 2018-2022 között, november vége és március eleje között a Hármas-Körös békésszentandrási, a Sárvíz úrhidai, a Benta-patak tárnoki, az Ipoly szobi és vámosmikolai, továbbá a Ráckevei-Soroksári-Duna dunavarsányi mintapontjain, illetve a Balaton keszthelyi medencéjének két kikötőjében regisztrálták.

A leghidegebb hónapokban aktív cifrarákokat változatos élőhelyeken sikerült megtalálni. A Hármas-Körösben, a Sárvizben és a Benta-patakban kőszórások lábazatánál, az Ipolyban sekély, gyors sodrású kavicsos mederben, az RSD-ben a parti nádas és a nyílt víz határán, a Balatonban pedig mély vizű kikötőkben mutattuk ki aktív egyedeit, 6o Celsius-foknál alacsonyabb vízhőmérsékleten.

A társaság közölte, a hazánk vizeiben megjelenő, esetenként jelentős egyedszámot elérő cifrarákállományok a természetvédelmi kockázatok mellett jelentős hatással lehetnek vizeinek teljes táplálékhálózatára és tápanyagforgalmára, így azok ökológiai állapotára.

Eredményeik igazolják, hogy hazánkban a cifrarák télen is aktív, ez pedig nagyban hozzájárulhat további gyors és sikeres terjedéséhez.

Kapcsolódó
„Tollas malac” bukkant fel az Eger-patakban
Rendszeresen bele lehet itt futni változatos, tekintetet vonzó madárfajokba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik