Mozaik

Hazaért Nigériából Imre, a jeladós hamvas rétihéja

Megérkezett Magyarországra Imre, a GPS jeladós hamvas rétihéja hím, közölte Facebook-oldalán Fatér Imre, a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület túravezetője.

Mint írta, a madár március 25-én indult haza Nigéria északi részéről. A több mint 4100 kilométeres távot (légvonalban mérve) egy hónap alatt tette meg, és hétfőn 16 óra 56 perckor landolt korábbi költőhelyén, a Tápió-vidéken.

Hatalmas teljesítmény ez egy törékeny ragadozómadártól, hiszen több veszélyes zónát is át kellett repülnie, úgy hogy közben tévedhetetlenül megérkezzen költőhelyére

– fogalmazott a túravezető.

Mint írta, egy kis „fogadó bizottsággal” várta a madarat: a szintén Afrikából megérkező, kék vércsék kisebb csapatával.

Néhány távoli képet sikerült készítenie a hosszú utat megtett vándorról, ami csak dokumentációs értékű, de számára a viszontlátás öröme sokkal többet jelentett.

Mintegy fél órára eltűnt a szemem elől, de egyszer csak landolt az üde gyepen, kicsit pihenni, tollászkodni, úgy húsz percre. Azután egyre magasabban többször kőrbe repülte szűkebb otthon-területét, légies könnyedséggel. Ennek meg is lett az eredménye, mert valahonnan egy öreg tojó csatlakozott hozzá. Azt gondoltam volna, hogy ennyi repülés után rápihen az udvarlásra. De nem, hanem alig tíz perc alatt talán el is csábított egy szépséges tojót, mert amikor este eljöttem a területről, még mindig együtt voltak

– zárta a bejegyzést Fatér Imre.

A rétihéja még 2021 nyarán kapott jeladót. A jelölés elsődleges célja az élőhelyek számukra megfelelő kezelése, védelme, annak érdekében, hogy jelenlegi alacsony számuk (50-100 pár) ne csökkenjen tovább.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik