Virágzó vidékünk

Leszakadt gólyafészket épített újjá két erdész a Tápióságban

Így sikerült három fiókát megmenteniük!

Az erdészek munkájáról elsőre mindenkinek az erdőt zöld ruhában, kalapban az erdőt sétálva járó, annak minden élőlényét ismerő, kicsit titokzatos figura jut eszébe, de kevesebben ismerik például a tevékenyen természetvédelmi jellegű munkáit, életszemléletét.

Csodás látványt nyújtanak halászat közben a fekete gólyák
A Tisza környékén bőven találnak csemegét.

A NEFAG Monori Erdészetének tápiósági erdészet kerületében 2007 óta van jelen fekete gólya, a Nagykunsági Erdészet (NEFAG) portálja pedig most éppen kollégáik gólyamentési akciójáról számolt be.

Az idei június végi szélsőséges időjárási körülmények után Benei Béla erdész, madárgyűrűző – aki 1974 óta foglalkozik madárgyűrűzéssel, vett már részt Észtországban, Horvátországban és Tunéziában is gyűrűzésen és az elmúlt 45 év alatt közel 40 ezer madár gyűrűzését tudhatja magáénak – Kossuth Levente barátjával, a 2019. évi FEHOVA preparátor versenyének győztesével ellenőrizni mentek a fészket, melyben az elmúlt 12 évben 25 fiókát nevelt fel a gólyapár.

A fészek erősen oldalra csúszott és félő volt, hogy az a 3 benne lévő fiókával együtt leszakad. 2017-ben ugyanezen ok miatt hiúsult meg a költés, így a két erdész úgy döntött, hogy megerősítik a fészket, de nem lehetett – így újra kellett építeni azt. A fiókákat sikerült időben kimenteni a fészekből, majd az állatokat visszahelyezve a biztonságossá vált költőhelyre, hamarosan megérkezett hozzájuk az egyik szülő, aki táplálékkal látta el a kicsiket.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

A két erdésznek ezúton is gratulálunk!

Kiemelt kép: NEFAG

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik