Mozaik

Betiltanák a szamárlovaglást Szantorinin

Az állatvédők azt hangoztatják, senki sem érdemli meg, hogy szenvedjen a szórakozásért.

Sürgős intézkedésekre szólította fel a politikusokat a PETA német állatjogi szervezet még 2018-ban, miután bemutattak egy videófilmet a Szantorinin élő szamarak és öszvérek kihasználásáról, szenvedéséről.

A felvételeken látható, ahogy az állati napi többször megteszik az 500 lépcsős utat fel-le, közben a számukra nehéz turistákat, illetve azok csomagjait cipelik. Az állatorvosok szerint a saját testsúlyuknak maximum 20 százalékét vihetnék a hátukon. Gazdáik azonban ezzel nemigen törődnek, így a szamarak háta és ízületei hamar tönkre mennek. Miután felértek a hegyre, sokszor pihenő, víz és árnyék nélkül kell folytatni útjukat. Egyes állatok éjszaka is dolgoznak, ekkor a szemétszedésben kell részt venniük. Sok rosszul illeszkedő nyereg miatti sérült szamarat, öszvért is találtak, egyeseknél a friss sebeknél hemzsegtek a legyek is.

Miután nyilvánosságra került a videó, a Görög Vidékfejlesztési Minisztérium törvényben megtiltotta a 100 kilogrammnál nehezebb turisták szamaragolását. Viszont a PETA újabb felvételei szerint ezt nem tartják be azóta sem, ezért büntetőfeljelentést tettek az illetékes görög hatóságoknál. Követelik, hogy Görögország teljesen tiltsa be a szamár- és öszvérlovaglást, mert csak így lehet garantálni az állatok védelmét, és véget vetni szenvedésüknek, kizsákmányolásuknak.

Addig is felhívást intéztek az ott nyaralókhoz:

A következő nyaralásának lefoglalásakor, kérjük, hagyja ki a szamárlovaglást és az egyéb, az állatok számára kegyetlen élményeket. Ha kérik, hogy olyan tevékenységekben vegyen részt, amely az állatkínzásból húz hasznot, kérjük, mondja el a szervezőknek, hogy nem hajlandó részt venni, mert senki sem érdemli meg, hogy szenvedjen a szórakozásért. Kérje meg őket, hogy a jövőben ne kínáljanak ilyen programokat. Kérjük, segítsen nyomást gyakorolni a görög kormányra, hogy tegyen az állatokért, és hagyja abba a bántalmazó szamár- és öszvér-taxizás engedélyezését Szantorinin.

Kapcsolódó
9 tény, ami megváltoztatja a szamárról alkotott véleményed
Ne beszéljünk szamárságot a szamarakról. Ismerjük meg őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik