Mozaik

Íme a világ legszebb 10 faluja egy kutatás szerint

Pixabay/FabrizioPonchia
Pixabay/FabrizioPonchia
Az első 10 településből hat európai, a legkedveltebb a görögországi Santorini szigetén található.

A tömegturizmus terjedésével párhuzamosan nő az igény a nyugtatóbb, csendesebb, békésebb pihenési és szabadidő eltöltési lehetőségek iránt. Mára komoly népszerűségre tettek szert a turizmus szelídebb, lágyabb formái, ahol a fő szempont  a pihenés, a szabadidő élvezete, a kaland- és a romantikakeresés. Ezen felül más kultúrák, emberek, hobbik, életmódok megismerése, különleges helyek és események, kultúrák, népcsoportok meglátogatása, felfedezése.

Kapcsolódó
Elnéptelenedett spanyol falvakat árul egy házaspár
Hollywoodi sztár is felfigyelt a lehetőségre.

Egy biztos, a vidéki turizmus együtt kínálja a pihenést, a természet megtapasztalásának élményét, a hétköznapitól eltérő életritmust és tevékenységet, más szokások és hagyományok megismerését.

Pixabay/Michelle_Raponi

Egy közelmúltbeli felmérés kimutatta, hogy nem csupán a vidéki ingatlanok iránt nőtt az érdeklődés, hanem az ilyen típusú utazások iránt is megnőtt a kereslet.  Ezt szem előtt tartva a pénzügyekkel és biztosítással foglalkozó Uswitch  két vizuális központú közösségi csatornát, az Instagramot és a Pinterestet vizsgálta.

Az volt a céljuk, hogy  kiderítsék, hogy a világ legszebb falvai közül melyek a legnépszerűbbek a közösségi médiában.

Úgy tűnik, hogy  a legnépszerűbb úti cél Európa, hiszen a kontinensen a top 10 úti cél közül hat található.

A lista élén a lenyűgöző Oia falu található, 1,6 millió megjelenéssel a közösségi médiában, amelyek túlnyomó többsége Instagram-bejegyzésekből származik, és nem véletlenül.

Oia ( ejtsd: Ía) az egyik legszebb település Santorinin, és mindenki látni szeretné életében legalább egyszer ezt a csodát. Különösen a napnyugtát, ami állítólag innen a legszebb. Oia Görögország legtöbbet fotózott faluja, így gyakran az Oiát ábrázoló képekkel találkozhatunk egy egyszerű magyar boltban is, mert öblítőre, sajtra, salátára, olajbogyóra és mindenre nyomtatták már a mesebeli települést ábrázoló képet.

Unplash/yang-yang

Pixabay/nextvoyage

A második és a harmadik helyen a vietnami Halong-öböl és a törökországi Göreme áll szoros versenyben, 1,1 millió körüli megjelenéssel.

A Halong-öböl Vietnám egyik legnépszerűbb természeti látványossága, ahol növényekkel borított csúcsos mészkőszigetek tucatjai között hajózhatunk a fából készült, autentikus bárkán. Fürdőzhetünk az öböl homokos strandján, majd Hanoiba visszatérve gyalogosan és riksával nézzük meg annak csodás látnivalóit.

Unplash/digitalarbyter

A Göreme Nemzeti Park Kappadókia szívében, Közép-Anatóliában, Nevşehirtől 12 km-re keletre helyezkedik el.

Kappadókia világhírű sziklaképződményei a nemzeti park területén lévő völgyekben találhatók. A vulkáni tufába barlangokat és templomokat vájtak, melyeknek különösen a bizánci időben volt fontos szerepe. Az emberek ezekben a föld alatti városokban élték mindennapjaikat, itt jól el tudtak rejtőzni az ellenség elől. A kappadókiai különleges tájformák keletkezési ideje mintegy 25 millió évvel ezelőttre tehető.

A turisták hőlégballonokról is megcsodálhatják a bámulatos képződményeket.

Pixabay/barni1

Az ausztriai Hallstatt  800 ezer körüli megjelenéssel a negyedik helyet érte el. Hallstatt, a mesefalu kétségkívül az egyik legszebb és legnépszerűbb hely Ausztriában. A mindössze 800 lelkes települést évente közel 1 millió turista látogatja meg. Többségük csak egy napra érkezik, a falu és a környék látnivalói ennyi idő alatt bejárhatók. A falu és környéke egyébként 1997 óta az UNESCO Világörökségének része.

Pixabay/Julius Silver

A világ másik végére kell repülnünk, ha látni szeretnénk az ötödik helyen végzett ausztráliai Mission Beach -et és a hatodik helyezett új -zélandi Wanakát.

Wanaka elsősorban üdülőváros, gazdasága az általa kínált számos szabadtéri lehetőségre épül. A tóra és a hegyekre néző település népszerű turisztikai üdülőhellyé vált. A környéken számos hegyet meg lehet mászni, beleértve a Roys -csúcsot , az Iron -hegyet , a Grand -hegyet és a Pisa -hegységet, amelyek mindegyike a környező területre nyújt kilátást.

wikimedia/Ulrich Lange,

Unplash/sebastien-goldberg

A hetedik Vernazza 500 ezer megjelenéssel büszkélkedhet a közösségi médiában. Vernazza a Cinque Terre gyöngyszeme, rendkívül fotogén település. Sajnos a hatáson kicsit ront a sok turista, de a reggelek és az esték itt is csendesebbek, illetve az elő- és utószezon kimondottan kellemes.

Vernazzát – Manarolával együtt Olaszország legszebb települései között tartják nyilván.

Pixabay/djedj

A top 10-be került a Japán Shirakawa-Go-, a Skóciában található Tobermory és az Azori-szigeteken (Portugália) található  lenyűgöző Furnas.

Unplash/ patrickrigney

Kapcsolódó
Mint a mesében: a legszebb naplementék szigete Santorini
Akik már látták élőben, így nyilatkoznak: valóban olyan, mint a fotókon. Lenyűgöző!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik