Mozaik

Kivadult kaktuszok jelentek meg a Mátrában

A Kaktuszok a természetben nevű facebookos csoportban egy lelkes természetvédő 2023. január 30-án hozott létre egy bejegyzést, melyben leírta, hogy „Heves megyében, Gyöngyöspata külterületén, a szőlők mellett is vannak elszaporodva a kaktuszok, elég nagy kiterjedésben.”

A bejegyzéshez csatolt koordináták alapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai, Urbán László és Zsupos Vivien területszemlét tartottak, melynek során szomorúan konstatálták: a kivadult kaktuszok bizony a Mátrában is megjelentek.

A BNPI honlapján megjelent cikk szerint a szemrevételezés alapján úgy vélik, hogy a medvetalp kaktusz (Opuntia sp.) zöldhulladékkal kerülhetett ki a területre, ugyanis más, már elszáradt növényi hulladékot is találtak a telepek közelében.

Ennek okán felkeresték a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársát, Dr. Kelemen Andrást, aki a Kiskunságban invazívan terjedő kaktuszokkal (medvetalpkaktuszok (Opuntia spp.), kötélkaktuszok (Cylinropuntia spp.) foglalkozik évek óta. Nagy szükségük volt András tudására és szakértelmére, hiszen a Kiskunságban sajnos már évek óta „kaktusz-helyzet van”, így ők a kaktuszokkal való harcban már tapasztaltak, a BNPI munkatársai ebben a témában még gyerekcipőben járunk.

Dr. Kelemen András arról tájékoztatta őket,

  • ha még télen/kora tavasszal irtjuk ki az állományt, akkor mindenképpen vissza kell térni a nyár második felében, mert a leszakadó, nehezen észrevehető csíranövényekről könnyen újra sarjad a növény;
  • mechanikai irtás esetén vasvillával érdemes kifordítani a növényeket a földből;
  • a föld alatt is lehetnek szártagok, amikről újra sarjadhat a növény, így mechanikai irtás esetén ezeket ki kell gereblyézni;
  • vegyszeres irtás esetén medallonnal célszerű leecsetelni a szártagokat.

Mivel a területen főként szőlők, gyümölcsösök és kaszálók vannak, így a vegyszer esetleges talajba, illetve talajvízbe mosódásának, majd az emberi fogyasztásra szánt terményben annak felszívódásának megelőzése érdekében a mechanikai irtást választották a BNPI természetvédői.

A cikk szerint elsődleges feladatként fel kellett keresni a gyöngyöspatai Polgármesteri Hivatalt, személy szerint Hevér Lászlóné polgármester asszonyt és Dr. Balogh-Pap Orsolya jegyző asszonyt. A tényállásokat végigvéve előbbi késedelem nélkül megadta a hivatal tulajdonában álló úton található kaktusztelepek eltávolítására az engedélyt.

Az irtás első felére 2023. március 13-án került sor. A munka viszonylag egyszerűnek és gyorsnak tűnt, ám fél óra elteltével meglepetés érte őket.

A kaktuszokról a földből való kifordításuk közben apró, szőrszerű képletek, sörték szakadtak le, melyek a ruhák szövetén átbújva a csuklónkba, nyakunkba, hasunkba, combunkba és bokánkba álltak bele, mint száz és száz apró szilánk, igencsak megnehezítve, megkeserítve és lelassítva a munkát. Naiv gondolat volt, hogy a nagy tüskék elkerülésével megmenekülünk a szúrásoktól. Ez volt a kaktusz bosszúja

– írták.

Az elsőre viszonylag kis kiterjedésű telepek igencsak nagynak bizonyultak, így további eszköz (vödör, láda, kád) hiányában két részletben tudták csak eltávolítani a kaktuszokat.

A következő razzia 2023. március 17-én volt. Ezúttal gyorsabban, ügyesebben és szúrásoktól mentesen sikerült eltávolítaniuk a korábban megmaradt telepeket.

A begyűjtött kaktuszokat egyelőre a Harkály Ház udvarán depózták le, további sorsukat a kazán kellemes melegére fogják bízni.

Kapcsolódó
Így ültessük át biztonságosan a kaktuszt
Mivel lassú növekedésűek, a kaktuszok általában csak 3-4 évente, a gyorsabban növekvő fajták 2-3 évente igényelnek átültetést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik