Mozaik

Ilyet még nem sokan láttak: sakálkölyköket találtak Kunszentmártonban

Május 2-án a délelőtti órákban aranysakál alomra bukkant a határban a a Körös Vadásztársaság egyik tagja Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részén, Kunszentmártonban, számolt be róla az agrojager.hu.

Bár a faj egész évben lőhető, a jóérzésű kunszentmártoni vadász ehelyett értesítette a Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászokat, akik a helyszínre érve a pár napos apróságokat, a tagtársukkal egyetértve, már nem hagyta magára, hiszen a vizsla szaga és a vadász miatt kétséges volt, hogy a visszatérő szuka életben hagyja-e a kölyköket vagy egyáltalán tovább neveli-e.

A mintegy 10 kölyköt számláló almot dobozba rakták és a társaságuk elnökénél, Dr. Tálas Sándornál jelentkeztek, aki egyébként a körzeti állatorvos is.

A hír Kunszentmártonban futótűzként terjedt. Fülöp Miklós, a Hortobágyi Madárkórház önkéntese, aki az országban található, mintegy 70 állomás egyik vezetőjeként, a kunszentmártoni állomást irányítja, percek alatt felvette a kórház igazgatójával, Dr. Déri Jánossal a kapcsolatot. Alig félóra telt el, miközben rendelőjében Dr. Tálas Sándor megvizsgálta az apróságokat és összekészítették őket a szállításra, ugyanis Dr. Déri János vállalta, hogy Hortobágyon felnevelik az apróságokat.

Az Agro Jager Newsnak Dr. Déri János kiemelte, hogy az aranysakál kölykeire nagyon nehéz rábukkanni. Az ügyes ragadozó rendkívül figyelmes és ahhoz, hogy meg lehessen jobban érteni ezt a fajt, fontos, hogy megismerjük a viselkedését. Most, a Hortobágyi Madárkórházban a nap 24 órájában, állandó felügyelettel cumin nevelik a kicsiket, mert szemben a madarakkal, a kutyafélék a kezdeti időszakban állandó gondoskodást igényelnek.

Állatorvosként nem is tehetett volna mást, fogalmazott, hiszen ilyen kicsi kölyköket kötelessége még akkor is megmenteni, ha egyébként egy dúvadról van szó.

A Madárkórház Facebook-oldalán azt írták, az aranysakál igen óvatos, gondos, mikor kicsinyeiről van szó. Eddig vitatott volt, hogy egyáltalán kotorékban, vagy felszín feletti vacokban neveli utódait, hisz ilyet még tényleg nem sokan láttak. Rájuk egy felszín feletti vacokban bukkantak rá.

Pillanatnyilag folyamatos táplálást igényelnek. Amíg nem képesek az önálló táplálkozásra, és meg nem erősödnek, addig kórházunk kórházunk védencei maradnak. Majd ha eljön az idő, akkor pedig valamely vadasparkba kerülnek elhelyezésre, ahol biztonságos, ugyanakkor számukra megfelelő, természetes közegben élhetnek teljes életet

– fogalmaztak a posztban.

Kapcsolódó
Nádi farkast nevel otthonában az őrségi természetvédelmi őr
Csikasz kalandjairól ismeretterjesztő blogot ír.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik