Mozaik

Tizedeli a vadállományt a zöldhatáron húzódó pengés drót Somogyban

Talpa Hajnalka
Talpa Hajnalka
A helyzeten mindenképpen sürgősen változtatni kellene.

Egy fontos, környezet- és állatvédelmi problémára hívta fel a figyelmet a napokban, a heresznyei székhelyű, Dráva Vidéki Közösségért Egyesület képviselője, Talpa Hajnalka.

A településtől alig pár száz méterre, a Dráva folyó felé vezető, csodálatos természeti környezetben, több kilométeres szakaszon okoz óriási károkat a pengés drót, melyet a határok védelmének érdekében, az illegális bevándorlás meggátolására helyeztek ki néhány évvel ezelőtt.

Időközben a megváltozott külpolitikai és egyéb harárrendészeti rendelkezések miatt a drótkerítés eredeti funkciója megszűnt, a kerítés mégis maradt, így továbbra is, szinte naponta érkeznek a bejelentések, a drótba gabalyodott, csapdába esett állatokról.

Néhány nappal ezelőtt magam is tanuja voltam a szörnyű látványnak, egy, a hátsó lábainál beakadt fiatal őzbak esett áldozatúl, aki vélhetően sokáig vergődött, végül a helyszinen elpusztult

– mondta el kérdésünkre Hajnalka.

Talpa Hajnalka

Az eset kapcsán az egyesület képviselője felvette a kapcsolatot a helyi vadásztársasággal, akik a tetemet elszállították, s közben elmondták, hogy az eset nem egyedi.

A vadászkamara megkeresésemre levelében tájékoztatott, hogy a Somogy vármegyei vadászszövetséggel együtt támogatnak, valóban hatalmas probléma. Javaslatukra megkerestem a határrendészetet, a honvédelmi minisztériumot, hogy választ kapjak, meddig kell várni a lebontásra, mennyi állatnak kell még értelmetlenül elpusztulni az ott maradt, funkció nélküli drótkerítés miatt. Ezidáig válasz nem érkezett

– tette hozzá Hajnalka.

Aggodalomra ad okot, hogy a lakott terület közelsége miatt, kóbor állatok fertőzéseket hozhatnak be a településre, ha az elhullott állatokkal érintkeznek.

Heresznyén gyakoriak a kiránduló gyerekek, felnőttek, horgászok ezen az útszakaszon, a megkérdezettek mind felháborodásuknak adtak hangot.

Szeretnénk visszakapni a maga természetességében ezt a területet, magunknak, a vadon élő állatoknak, hogy zavartalanul élhessék életüket

– mondta még el Hajnalka.

Kapcsolódó
Műanyagoktól pusztulnak a világhírű narai szarvasok
Március óta összesen 14 szarvas pusztult el.
Olvasói sztorik