Mozaik

Tömeges madármérgezés történt az Alföldön

krnács györgy/KNPI
krnács györgy/KNPI
A nyomok alapján a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen.

Egy gazdálkodótól érkezett bejelentés a Természetvédelmi Őrszolgálathoz még április 20-án, hogy Mórahalmon, a területén járva elhullott ragadozómadarakat talált, tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A helyszínre érkezve az illetékes természetvédelmi őr két egerészölyv, két barna rétihéja és egy szarka tetemét azonosította. Az elpusztult madarak elhelyezkedése (eltérő fajú egyedek közel egymáshoz) és testhelyzete (görcsösen összeszorított lábak, hátravetett fej) arra utaltak, hogy mérgezés áldozatai lettek.

Másnap a nemzetipark-igazgatóság kutyás keresőegysége négy újabb barna rétihéja és egy egerészölyv tetemére bukkant. A tíz védett ragadozó pénzben kifejezett természetvédelmi összértéke 375 000 Ft. A nyomok alapján a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen.

Mivel természetkárosítás bűncselekményének gyanúja merült fel, az ügyben eljáró hatóság a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrkapitányság. A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.

Karbofurán

A mérgezéses esetek többségében az EU-ban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák a pusztulást.

 

A karbofurán szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években. A mérgezett csalétkek nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvad fajokra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra és az emberre is.

 

Ezért kérik, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez és azonnal értesítse a hatóságoka.

A nemzetipark-igazgatóságok és a Magyar Madártani Egyesület szakemberei az illegális mérgezések által legveszélyeztetettebb területek folyamatos ellenőrzésével igyekeznek a lehető leghamarabb észlelni az egyes mérgezéses eseteket, és felszámolni annak forrását.

A begyűjtött tetemeket toxikológiai vizsgálatra szállítják, amennyiben még élő, de beteg madarat találnak, azt specialista állatorvoshoz juttatják. Az intézkedéssel párhuzamosan pedig minden esetben feljelentést tesznek, amely alapján a rendőrség megkezdi a nyomozást.

Kapcsolódó
Döbbenetes méreteket öltött a madármérgezés az országban
Az utóbbi másfél évben kiugró méreteket öltött a ragadozómadarak illegális pusztítása Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik