Mozaik

Egy éve történt Turán minden idők legnagyobb szándékos madármérgezése

deák gábor/mme
deák gábor/mme
Az elkövetőt azóta sem találják.

Száznegyvenegy mérgezett csalétek és száztizennyolc mérgezett állat teteme került elő két hónap alatt a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén 2021 nyarának végén. Az áldozatok nagy része védett barna rétihéja volt, de olyan fokozottan védett fajok is áldozatul estek mint a rétisas, barna kánya és hamvas rétihéja, írta az évforduló kapcsán a parlagisas.hu portál.

Kapcsolódó
158 ember halálához elegendő hatóanyagot használtak a turai mérgezéshez
A parlagi sas teljes világállományát ki lehetett volna irtani ennyi karbofuránnal.

A nyomozást kezdetben a Gödöllő Rendőrkapitányság indította el, azonban az eset súlyossága miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette át az ügyet. A nyomozás jelenleg is folyamatban van, és a mai napig zajlik az információgyűjtés a rendkívüli pusztítást okozó üggyel kapcsolatban.

A turai madármérgezéssel összefüggésben a portál összegyűjtötte az elmúlt jó másfél év öt legsúlyosabb madárpusztításait, amelyek felderítése során kulcsszerepe volt az MME és a KNPI Méreg és Tetemkereső Kutyás egységeinek és az érintett nemzeti park igazgatóság munkatársai is jelentős erőfeszítéseket tettek. A tetteseket ennek ellenére még nem sikerült kézre keríteni.

Az utóbbi másfél év öt legsúlyosabb esete

Kisbér és Bakonyszombathely, Bagolyvár-hegy Vadásztársaság területe (2021. március): 29 egerészölyv, 8 holló,1 rétisas, 6 csalétek és további 17 elpusztult állat került elő a helyszínelés során. A laboratórium igazolta a karbamát típusú méreganyag jelenlétét. A rendőrségi nyomozás újra folyamatban.

Tápiószecső, Tápiószecsői Megoldás Vadásztársaság területe (2021. április):  5 barna rétihéja, 4 egerészölyv, 12 holló, 28 csalétek és további 24 elpusztult állat A laboratórium igazolta a karbamát típusú méreganyag jelenlétét. A rendőrségi nyomozás folyamatban van természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat és méreggel visszaélés gyanújában.

Tura és Galgahévíz, Szent András Dombi Vadásztársaság területe (2021. augusztus): 2 fokozottan védett barna kánya és 1 fokozottan védett hamvas rétihéja, 1 fokozottan védett rétisas, 77 barna rétihéja, 7 egerészölyv,  3 holló, 3 erdei pityer,, 141 csalétek és további 24 elpusztult állat került elő a helyszínelés során. A rendőrségi nyomozás folyamatban.

Szabolcsbáka (2021. április): egy jeladós barátkeselyűt lőttek le a Durbák-Farm Vadásztársaság területén. A rendőrségi nyomozás folyamatban van természetkárosítás, állatkínzás és orvvadászat gyanújában.

Gerendás, Széchenyi Zsigmond vadásztársaság  (2020. december): a gyanú szerint az elkövető élvefogó csapdával fogott több mint 10 egerészölyvet melyeket elvitt a helyszínről az állatok felesleges szenvedését is okozva.  A rendőrségi nyomozás folyamatban állatkínzás gyanújában.

Kapcsolódó
Döbbenetes méreteket öltött a madármérgezés az országban
Az utóbbi másfél évben kiugró méreteket öltött a ragadozómadarak illegális pusztítása Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik