Mozaik

Idegméreg végzett Miskolcon a vetési varjakkal

facebook/mályi madármentő állomás
facebook/mályi madármentő állomás
A vizsgálat lezárult, a tettes vagy tettesek nincsenek meg.

Az elmúlt hetekben a Tura közelében történt tömeges madármérgezéstől volt hangos a sajtó. Mint azt a Sokszínű vidék is megírta, akár 158 ember halálához, 158 ezer barna rétihéja pusztulásához vagy a parlagi sas teljes világállományának megmérgezéséhez elegendő hatóanyag is lehetett azokban a csalétkekben, amelyeket az elhullott állatokkal együtt a természetvédők megtaláltak.

Kapcsolódó
158 ember halálához elegendő hatóanyagot használtak a turai mérgezéshez
A parlagi sas teljes világállományát ki lehetett volna irtani ennyi karbofuránnal.

Közben lezárult egy idén februárban Miskolcon történt madármérgezés ügyében a vizsgálat. Akkor 1-2 óra leforgása alatt 6 elpusztult és 3 még élő varjú került be a területről a Mályi Madármentő Állomásra. Utóbbiakat később gyógyultan engedték szabadon.

Akkor gyorsan ölő csigaméregre gyanakodtak a szakemberek, mostanra viszont kiderült, hogy itt is az emberre is veszélyes idegmérget használtak az elkövetők.

Mint a NÉBIH laboratóriumi vizsgálatából kiderült, karbofurán mérgezés áldozatai lettek a védett vetési varjak és még a utána következő napokban is találtunk más madárfajokat ugyanazon a helyszínen

– írták a napokban Facebook bejegyzésükben a mályi madármentők.

A karbofurán a széles körben használt inszekticidek közül az emberre az egyik legmérgezőbb.

Mérgező hatását kolinészteráz-gátlás révén fejti ki, így idegméregnek tekinthető. A karbofuránról ismert, hogy különösen mérgező madarakra nézve. Granulátom formájában egyetlen szemcséje képes megölni egy madarat. A madarak gyakran megeszik a peszticidek szemcséit, mivel összetévesztik azokat a táplálékul szolgáló magvakkal. A méreg elfogyasztása után nem sokkal elhullanak. A karbofurán tartalmú növényvédőszerek felhasználását és forgalmazását az Európai Unióban 2008 decemberében betiltották

– olvasható a Wikipédián.

A miskolci vetési varjak mérgezésének ügyében az esetet követően feljelentést tettek a rendőrségen. A vizsgálat nemrégiben lezárult, a tettes vagy tettesek személyének kilétére nem derült fény.

Kapcsolódó
Lelőtték a Miskolc belvárosában sétáló szarvast
Az állattal a Szentpéteri kapui temetőben és a Kis-Hunyad utcán is találkoztak a járókelők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik