Mozaik

Két Magyarországon barangoló medvéről is felvételt tettek közzé

Nem sokkal azután, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a közelmúltban tapasztalt medveészlelésekre reagálva közleményben tudatta, hogy gyakrabban észlelnek barnamedve előfordulására utaló nyomokat, két felvétel is napvilágot látott a Magyarországon barangoló állatokról.

Az egyik állatot ténylegesen a Bükkben vették videóra. A Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület a Facebookon közölte, hogy alkalmanként az általuk üzemeltett kamerák is észlelik a Bükk erdeiben barangoló barnamedvét, és ehhez egy felvételt is csatoltak.

Szintén szombaton este az Aggteleki Nemzeti Park arról tájékoztatott, 2023. május 13-án barna medve észlelés történt Kánó és Felsőtelekes települések között. Az állatot egy szóróra kihelyezett vadkamera fényképezte le.

Hozzátették, a Magyarország területére időnként beérkező, kóborló medvék előszeretettel látogatják ezeket a vadászati létesítményeket. Ezt tette például az Iwo nevű, Lengyelországban jeladóval ellátott medve is, aki szinén ezen az útvonalon haladt el, és Rudabányát elérve egy szórón töltött el pár napot, mielőtt visszafordult. Ő Aggtelektől kb. 2 km-re délre hagyta el az országot.

A most észlelt állat mozgásának irányáról jelenleg nincs több információ.

Az pedig kijelenthető, hogy a két eset elkülönül egymástól, tehát nem ugyanarról a medvéről készült a két felvétel. Nemrég egyébként Nógrád vármegyében egy bocsával barangoló medvét is rögzítettek.

Kapcsolódó
Levideózta egy természetfotós, ahogy rátámad egy medve a Tátrában
Csodával határos módon túlélte a találkozást.
Olvasói sztorik