Mozaik

Madárvonulás miatt leállították a szélturbinákat Hollandiában

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A világon először biztosították így a madarak biztonságos útját.

Egy előrejelző programra támaszkodva Hollandiában most először állították le a tengerben lévő szélkerekeket, hogy lehetővé tegyék a biztonságos vonulást a madarak számára – derült ki a kormány közleményéből.

Múlt szombaton négy órán keresztül csaknem teljesen mozdulatlanul álltak a szélturbinák lapátjai Hollandia délnyugati partjainál, Borssele közelében és az északkeleti Egmond aan Zee-nél, hogy az Északi-tenger felett átvonuló madárrajok a szélerőműveknél is sértetlenül szelhessék át a tengert.

A madárvonulásokat előrejelző programot, melyet mindkét helyszínen alkalmaztak, az Amszterdami Egyetem doktorandusza fejlesztette ki múlt év végén, a kormány közlése szerint pedig 2023 őszén már Hollandia összes szélerőművénél alkalmazni szeretnék.

A most debütáló modell madárszakértőktől, időjárás-előrejelzésekből és madármegfigyelő radarokból gyűjtött információ alapján két nappal előre jelzi, hogy a költözőmadarak milyen magasságban fognak elvonulni a tenger felett.

Évente kétszer, tavasszal és ősszel madarak milliói vonulnak át az Északi-tenger felett

– emelte ki Tim van Oijen, a holland nemzeti madárvédő szervezet tagja, hozzátéve: kiváltképp fontos, hogy a szélerőművek kiépítése minimális hatással legyen az északi ökoszisztémára.

Az Északi-tenger hollandiai partjainál jelenleg hét szélerőműpark működik 2,5 gigawatt összkapacitással, ezt 2030-ig 21 gigawattra akarják növelni számos új szélgenerátor építésével.

A kormány szerint a TenneT nevű holland áramszolgáltatónak elegendő ideje lesz rá, hogy őszig mindenütt bevezesse ezt az újítást. Az előrejelzett madárvonulások idején a szélkerekek sebességét percenként két fordulatban maximalizálnák az éjszakai csúcsidőben. Ez a nagyon alacsony sebesség az embereknek és a madaraknak gyakorlatilag a teljes leállást jelenti – fejtette ki Pieter ten Bruggencate, a gazdasági és klímaügyi minisztérium szóvivője.

Biológusok már korábban felhívták a figyelmet a németországi tengeri szélerőművek költözőmadarakra gyakorolt káros hatására. Németország partjainál jelenleg 22 szélerőműpark található az Északi- és három a Balti-tengernél, és sok további szélgenerátor üzembe helyezését tervezik az elkövetkező években. (MTI)

Kapcsolódó
Szenzáció Hollandiában az utazó fa
A fa egy autó hátsó ülésén gyökerezik, és nagyon otthonosan érzi magát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik